Honvédelem és nemzetbiztonság

Nemzetbiztonsági és Honvédelmi mozaik 2019/1

HoloLens

Magyarország Tábori Nyilvántartó Programmal segíti a Ciprusi Köztársaság kormányát, MH ON néven startol a Magyar Honvédség új, kommunikációs projektje, a Magyar Honvédség is használja kiképzési célokra a Microsoft HoloLens virtuális valóság technológiát.

A Kormány 1077/2019. (II. 28.) Korm. határozatával – figyelemmel arra, hogy az Európai Unió külső határainak védelme a külső határokkal rendelkező országokra különös terhet ró – döntött arról, hogy a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal által használt Tábori Nyilvántartó Programra (Tabor 1.8.4.3 for English) vonatkozó, külön megállapodás szerinti ingyenes, nem kizárólagos felhasználást engedélyez a Ciprusi Köztársaság Belügyminisztériumának Menekültügyi Szolgálata részére.

A honvédelmi miniszter 14/2019. (II. 28.) HM utasítása szerint a honvédelmi szervezeteknél az infokommunikációs szolgáltatáspark kialakítása és üzembe helyezése az MH Open Network (MH ON) Projekt (a továbbiakban: ON Projekt) keretei között valósul majd meg.

Az ON Projekt célja az MH külső és belső kommunikációjával, így különösen a toborzással, a képzéssel, a kiképzéssel, az oktatással, a távoktatással, a honvédelmi neveléssel, a katonai hagyományápolással és a társadalmi kapcsolattartással összefüggő teljes körű infokommunikációs szolgáltatások biztosítása, valamint az azok üzemeltetéséhez, fenntartásához szükséges környezet – technikai és humán erőforrások, folyamatok, szabályozók – létrehozása.

Pár napja írtam arról, hogy a civil szoftverfejlesztők etikai aggályai miatt hiúsulhat meg a Google további részvétele az amerikai hadsereg Project Maven elnevezésű mesterséges intelligencia programjában, most pedig úgy tűnik, hogy a Microsoft alkalmazottak próbálják ugyanezt elérni a HoloLens technológia katonai adaptációjával (IVAS System) kapcsolatban.

Érdekesség, hogy a HoloLens a Lockheed Martin Prepar3D elnevezésű szimulátorával összekapcsolva a Magyar Honvédségben is használatos, és épp a napokban mutatták be az érdeklődőknek, az Izraeli Védelmi Erők pedig több, mint két éve használja a HoloLens technológiát, ugyancsak kiképzési célokra.

Borítókép: Facebook/Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom