Honvédelem és nemzetbiztonság

Zlin-242-es gyakorló repülőgépeket kap a Magyar Honvédség

Zlin beszerzése

Még tavaly jelent meg egy közbeszerzési felhívás, amely alapján akár százmilliót is elköltött volna a Honvédelmi Minisztérium, az alapvető repülési készség elsajátítását és fenntartását biztosító, máig hadrendben tartott, három darab Jak-52 típusú kiképző repülőgépünk nagyjavítására. Mint az közismert, 2015 júniusában az egyik ilyen Jak-52-es hajtóműve kigyulladt, melynek következtében az egyik pilóta súlyos égési sérüléseket szenvedett.

A balesetet követően kiírt közbeszerzés alapján sejthető volt, hogy a repülőgépek mindegyike a nagyjavítási ciklus végén járhat, ami nem meglepő, mert az eredetileg beszerzett, 12 darab repülőgép egyetlen csomagban lett beszerezve Romániától, 1994-ben. A felújításról szóló ajánlattételi felhívást áttekintve meglepő volt számomra, az összesen 130.000.000 forintos keretösszegű közbeszerzés összértéke, ugyanis a Jak-52-es egy elterjedt és olcsón karbantartható repülőgéptípus hírében áll.

Később beszámoltam arról is, hogy a Honvédelmi Minisztérium mégis meggondolta magát, és inkább új repülőgépek után nézett a piacon. A „2 db ICAO „A” kategóriás kiképző repülőgép földi kiszolgáló eszközökkel és dokumentációval és 2 db ICAO „A” kategóriájú, könnyű felderítő és futár repülőgép földi kiszolgáló eszközökkel és dokumentációval történő beszerzése, valamint 4 fő hajózó és 10 fő műszaki állomány átképzése” tárgyban kiírt közbeszerzést végül a Zlin nyerte, a 352 millió forintos ajánlatával.

A közbeszerzési értesítő ezt nem tartalmazza, de hivatalosan meg nem erősített információim szerint a kiválasztott repülőgép a Zlin-242-es típus lett. A beszerzési eljárás kapcsán, az ajánlattételi határidő már februárban letelt, de a tárgyalások végül két körben zajlottak. Egyébként a szakmai oldalakon, korábban megjelent találgatásokkal szemben, mégsem egyetlen ajánlattevő jelentkezett.

„A kétüléses Z-242 „Guru” +6/-3,5 G-ig műrepülhető, erős fémsárkánya és EASA/FAA típusalkalmasságija is van, a műszerfala pedig részben „nagyképernyős”, ami már némiképp segíti a felkészülést a mai modern avionikával repülő középfokú LGT-kiképzők és negyedik generációs harci gépek jövendő pilótáinak” – olvasható az IHO.hu friss összefoglalójában. A repülőgépet rendszeresítette többek között a Horvát Légierő, de például a Mexikói Haditengerészet is.

Az új repülőgépek kapcsán több konkrétum egyelőre nem ismert, a beszerzéssel kapcsolatban megkerestem a Honvédelmi Minisztériumot, amennyiben választ kapok a kérdéseimre, úgy frissíteni fogom a bejegyzést.

Ha tetszett az írás, akkor ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom