Külföld

Vészhelyzet a pilótafülkéből, avagy mayday, mayday, mayday

Vészhelyzet

Pár éve készítettem egy TOP10 összefoglalót a népszerű videómegosztókon fellelhető tartalmakból, melyek sikeres kényszerleszállásokat (rosszabb esetben szerencsés kimenetelű géptöréseket) mutattak be, méghozzá a pilóta szemszögéből,  a pilótakabinban rögzített kamerák felvételeinek segítségével.

Akkor elképesztően népszerű volt a téma, a konkrét apropó talán a Sully kapitányról készült film volt. Ezek a felvételek persze alapvetően kisgépekben készültek, hiszen, ha készülnek is „nagygépen” magáncélra ilyen felvételek, a kereskedelmi járatok üzemeltetői utóbb aligha engedélyeznék a nyilvánosságra hozatalukat.

Persze biztos akad kivétel, de összességében leginkább a néhány fős kisgépek pilótái teszik fel utólag ezeket a felvételeket, méghozzá egyre nagyobb számban, hiszen most egy több, mint 40 elemű listát sikerült összeállítanom, amit lentebb találtok. A listán szándékaim szerint egyetlen halálos kimenetelű eset sem szerepel (remélem nem tévedek), de súlyos sérülés előfordult, illetve állatok is elpusztulhattak.

A videók nyilván magukért beszélnek, szerintem rengeteg megdöbbentő felvétel van köztük és a szerencsés kimenetel nemegyszer tényleg csak a véletlennek, máskor viszont a pilóta lélekjelenlétének és felkészültségének köszönhető. Számomra a legmegdöbbentőbbek talán a lista 6. és 39. videóján látható történések.

Hogy mi a generális tanulság, azt persze nem tudom. Nyilván egy pilóta számára lehetnek érdekes döntések, amiket esetleg hasonló szituációban ő is meg tud fontolni néhány másodperc alatt. Mindenki másnak pedig talán az, hogy még a legreménytelenebb szituációból is lehet kiút, ha máshogy nem, akkor óriási szerencsével.

A lista URL-en keresztül: https://www.youtube.com/playlist?list=PLXzZIMD4lApgsZ5hDfyWrMcY_UeTAK8T_

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld