Honvédelem és nemzetbiztonság

Végigértem a Stanford The Threat of Nuclear Terrorism online kurzusán, de vajon okosabb lettem-e?

Stanford

Az utóbbi néhány évben váltak külföldön népszerűvé a nevesebb egyetemek által szervezett online kurzusok. Ezek között fizetős és ingyenes, valamilyen certifikácót vagy igazolást adó és pusztán a tudásért végigvihető tananyagok egyaránt elérhetők. A Stanford 2018. január 29-e óta teszi elérhetővé a The Threat of Nuclear Terrorism online kurzusát az érdeklődőknek. A „tanfolyam” elvégzése 5 hétre ütemezett, hetente 4-5 kisebb egységre bontva jár körbe érdekes témákat az atomfegyverek és a terrorizmus kapcsolatának vizsgálatáról. Az online kurzus nekem is újdonság volt, úgyhogy arra gondoltam, hogy leírok pár gondolatot és tapasztalatot ezzel kapcsolatban.

Alapvetően arra voltam kíváncsi, hogy milyen mélységű betekintést enged a témakörbe egy ilyen kurzus, aminek a kérdéskörével korábban én is viszonylag sokat foglalkoztam, akár a grúz hasadóanyagok, akár az észak-koreai rakétaprogram kapcsán. Utóbbi kérdéskörben a Biztonságpolitikai Szakkollégium által, 2017. november 28-án megrendezett “Válságkörzetek a 21. században” elnevezésű konferencián el is mondhattam a gondolataimat. A témakör tehát nem ismeretlen számomra, arra azonban kíváncsi voltam, hogy vajon a máskülönben általam némi kritikával kezelt amerikai tömegtájékoztatás mögött a tudományos(abb) igényű tájékoztatás milyen színvonalon történik.

Néhány technikai információ a kurzus kapcsán. Az ismeretanyag öt hetes egységre van bontva, azonban én esti programként három nap alatt végeztem vele (nincs időbeli kötöttség az előrehaladás kapcsán). Minden témakör altémákra van bontva, amiket előre rögzített beszélgetések bontanak ki (YouTube videofelvételeken), a területen jól ismert szakértők meghívásával. A kurzus egyébként William J. Perry neve alatt fut, aki SecDef volt még a Clinton adminisztráció idején. Az egységek 6-15 percesek, amiket 1-3 kérdésből álló feleletválasztós teszt zár. A tesztek során – összességében – 55%-ot kell elérni a kurzus teljesítéséhez.

Tartalmilag azt kell hogy mondjam nagyon jól felépített, érdekes témabontás történt, az ismeretanyag mennyisége pedig bőven eléri akármelyik magyar egyetem tetszőleges szabadon választható tárgyának színvonalát (sőt szerintem bőven meg is haladja az átlagot). A „számonkérés” pedig csak az alacsony százalék miatt teljesíthető könnyedén, ha 80% felett lenne, akkor azt mondanám, hogy egyetemi jellegű ez az oldala is (nekem egyébként 90%-ra sikerült).

Számomra mindenképp érdekes volt látni azokat a személyeket a videókon, akiknek a weboldalait, blogjait a korábbi írásaimban esetleg én is meghivatkoztam, de meghívták például Dr. Alex Wellerstein-t is, aki a sokak által jól ismert NUKEMAP és a NUKEMAP3D online „atombomba-szimulátoroknak” megalkotója. Ugyancsak meglepő volt a témák bemutatása során, hogy az előadók többsége kifejezetten törekedett a tudásanyagának kritikai jellegű bemutatására.

A magyar oktatásra – a véleményem szerint – mindez sokkal kevésbé jellemző. Mint ahogy jól látszik az is, hogy az amerikai nemzetvédelem számít és épít azokra a nem feltétlenül rendészeti-katonai pályáról érkező érdeklődőkre is, akiket ez a témakör érdekel.

Az információk mélysége témakörönként kissé eltérőnek bizonyult. Tartalmi érdekesség volt számomra, hogy a mainstream médiában „terjesztett”, témakört érintő cikkekhez képest a szakértők sokkal többet foglalkoztak Pakisztán problémájával és sokkal kevesebbet például Észak-Koreával. Sőt, utóbbi kapcsán – a korábbi írásaimmal lényegileg megegyező módon – az amerikai szakértők sem a közvetlen atomháború lehetőségét látták az észak-koreai konfliktusban, hanem azt, hogy a valutaéhségtől szenvedő diktatúra a feketepiacon áruba bocsáthatja atomfegyver-technológiáját. Az elzártan működő országok valutakitermelésére jó példa egyébként az MNVK-2 által üzemeltetett offshore-cégháló az 50-es, 60-as, 70-es évek Magyarországából.

Összességében számomra meglehetősen érdekes volt a kurzus, ahol néhány új információ mellett megismerhettem az amerikai szakértők személyiségét és gondolkodását a témakör vonatkozásában, és szerencsére erre bárki másnak is lehetősége van még, aki hajlandó pár órát szánni a kurzus teljesítésére. Érdemes a videokat tényleg végig nézni, mivel az altémakör címei néha nem pontosan írják le, hogy miről is lesz szó és melyik felvételen hangoznak majd el a legérdekesebb megállapítások.

Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom