Külföld

Végérvényesen destabilizálódik Mali?

Mali

Az utóbbi napokban egyre erőszakosabb keretek között zajlott a Mali elnökét, Ibrahim Boubacar Keitát lemondatni kívánó ellenzék demonstrációja Bamakóban. A stabilitás persze mindenkor csak viszonylagos a régióban, és kétségtelen, hogy az utóbbi időszakban több esemény is begatívan hatott a biztonságra.

A COVID-19 vírus jelentéte és terjedése mellett és ellenére a demonstrációk fókuszában inkább az általános gazdasági problémák, a korrupció, a választások tisztasága és végül, de nem utolsó sorban a biztonsági problémák állnak.

Utóbbi tekintetében épp a napokban írtam arról, hogy Mali Mopti régiójában dogonokra támadtak fegyveresek és több tucat civilt, gyerekeket és időseket, valamint tucatnyi FAMAs, vagyis mali katonát öltek meg a támadók.

Keita szerdán még nyitott volt a nemzetgyűlés feloszlatására, amely az ellenzék egyik legfontosabb követelése volt, továbbá javasolta új választások kiírását is, ha az Alkotmánybíróság új jelöltjei (ugyancsak ellenzéki követelés) ezt jóváhagyják.

Az ellenzék az engedmények ellenére nem reagált azonnal, pénteken pedig újabb tiltakozásra szólított fel a fővárosban, mondván, hogy a kormány által eddig előterjesztett javaslatok nem voltak elégségesek.

A mai napon Keita feloszlatta az Alkotmánybíróságot, de kérdés, hogy a nemzetközi közösség hogyan értékeli az eseményeket, mert a több ezres külföldi  katonai missziós jelenlét hiányában a térség stabilitása aligha lesz fenntartható.

Borítókép: wikipedia.org

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld