Külföld

Valószínűleg nem a Hamász volt az ISIS eredeti célpontja a rafahi robbantás kapcsán

ISIS

A mai nap egyik legmeglepőbb híre szerint az ISIS egyik tagja öngyilkos merényletet követett el Hamász terrorszervezet biztonsági emberei ellen. A 888.hu egyből össze is foglalta a lényeget: „a palesztinok egymást kezdték el robbantani.”

Az Aljazeera forrásai szerint ez volt az első öngyilkos merénylet a Hamász ellen. Az YNET News arról írt, hogy az áldozat a 28 éves Nidal al-Jaafari, a Hamász terrorszervezet Izz ad-Din al-Qassam Brigades elnevezésű katonai szárnyának egyik helyi parancsnoka volt.

Egyelőre nem világos, hogy pontosan mi történt, de a médiában megjelent hírek szerint elképzelhető, hogy a célpont eredetileg nem a Hamász volt, hanem az ISIS terroristája a rafahi „határátkelőnél” egyiptomi területre szeretett volna jutni, és ott merényletet elkövetni.

Nem egészen világos számomra, hogy ehhez miért volt szükség aktivált öngyilkos övet, illetve mellényt viselni, hiszen azt külön is átcsempészhették volna. Talán közvetlenül a határ mellett, de annak egyiptomi oldalán kívánt robbantani a két merénylő.

A jewishpress.com szerint két férfit állítottak meg biztonsági ellenőrzésre a Hamász fegyveresei. A lap értesülései nyomán az eseményeket úgy lehet rekonstruálni, hogy a merénylők közvetlenül egy ellenőrzőpontnál lettek gyanúsak.

Az ellenőrzés során a Hamász fegyveresei rátaláltak a testre rögzített bombára, vagy azt eleve az ISIS terrorista fedte fel. Mindenesetre az ISIS terrorista ezt követően azzal fenyegetőzött, hogy ha nem engedik át a határon, úgy felrobbantja magát.

Ezt a fenyegetést a Hamász oldaláról nem vehették túl komolyan, mivel a kerítésnél a terroristát állítólag lábon lőtték, ő pedig ekkor aktiválta a testére szerelt eszközt. Ezzel pedig megölte a helyi Hamász parancsnokot, továbbá megsebesítette terrorista társát, illetve további öt Hamász tagot.

Állítólag június második felében Egyiptom sikeresen egyeztetett arról a Hamász vezetőivel, hogy fokozzák az ellenőrzést a gázai határon. Az Aljazeera gázai forrása szerint a mostani robbantás fordulópontot jelenthet a Hamász és az ISIS viszonyában.

Az Izz ad-Din al-Qassam Brigades elnevezésű Hamász csoport elítélte az ellene irányult terrortámadást: szerintük az ISIS terrorista letért a helyes útról, és tettével kizárólag Izrael érdekeit szolgálta.

Kép: illusztráció, forrás: pixabay.com.

Ha tetszett az írás, akkor ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld