Külföld

Valóra válik a csillagok háborúja?

Space Force

Elég nehéz elvonatkoztatnom attól a teljesen fiktív képtől, hogy Donald Trump amerikai elnök 2019. december 19-én, a Star Wars: Episode IX amerikai premier előtti díszbemutatója után felhívta a védelmi miniszterét, hogy reméli, hogy az amerikai Space Force egységek megfelelő állapotban vannak, és tudják-e, hogy hova kell célozni a csillagrombolóra, miután kiiktatták a jeladó tornyot, mire azt a választ kapta, hogy amerikai Space Force még nem létezik. Másnap létrejött.

Mindez nyilvánvalóan csak egy fikció, az viszont nem, hogy véletlenül tényleg épp úgy alakult, hogy a Star Wars amerikai bemutatójának napján jött létre Donald Trump aláírásával a Space Force, mint az Egyesült Államok fegyveres erőinek hatodik ága.

Eddig szárazföldi erőkből (Army), a légierőből (Air Force), a haditengerészetből (Navy), a tengerészgyalogságból (Marine Corps) és a parti őrségből (Coast Guard) állt az USA hadereje, és utoljára meglehetősen régen, még 1947-ben bővítették ezt a kört (a légierő jött létre akkor).

A hírt egy, a jövő évre tervezett 738 milliárd USD védelmi költségvetéssel foglalkozó cikkel együtt (abban már külön soron szerepel a Space Force) közölte le az amerikai védelmi minisztérium honlapja. A Space Force megalakulása a valóságban természetesen nem mehetett és nem is megy végbe egyik napról a másikra. A tervek pedig eddig is ismert voltak.

Idén augusztusban megalakult a fegyveres erők űrparancsnoksága, a védelmi minisztérium alá tartozó USSPACECOM, amely azóta az űrbeli műveletek tervezéséért és végrehajtásáért felel. A kiinduló tervezett költségvetése 2020-ra 83.8 millió USD volt (csak a későbbi összehasonlítás kedvéért), és az űrfegyverkezés következő lépcsőjének már akkor is a Space Force volt megjelölve.

Akit a Space Force hivatalos adatai érdekelnek, azoknak ajánlom a saját weboldalát, illetve az AirForceTimes írt egy rendkívül alapos összefoglalót. Nekem összességében három dolog tűnt fel, amit érdekességként megosztanék a Space Force megalakulásáról.

Az egyik, hogy Mike Pence, az Egyesült Államok alelnöke 2018. augusztusában úgy nyilatkozott, hogy a Space Force megalakítása valamikor 2020-ban várható. Természetesen a projektre ható tényezők jelentősen megváltozhattak, azonban mégiscsak furcsa, hogy egy ekkora szervezetet érintő átalakítás nemhogy nem csúszik, hanem a tervezettnél korábban jön létre.

Nemcsak Mike Pence nyilatkozta mindezt, hanem más kormányzati anyagok is erre utaltak, például a 2019. februári United States Space Forces Strategic Overview is 2020-ra várta az átalakítást. Az előrehozott indulás oka tehát az elmúlt 9-10 hónapban történhetett. Általánosságban egyébként – egybek mellett – a hasonló területen zajló orosz és kínai programok által okozott fenyegetettséggel inodokolják a Space Force létrejöttét.

A második, hogy meglehetősen kiforratlannak tűnik a Space Force digitális jelenléte. Gondolok itt néha lejátszhatatlan videókra, arra, hogy a Space Force pozíciói az Air Force honlapján keresztül érhetők el (a  Space Force weboldalon található tájékoztatók jelentős része egyébként épp a légierő státuszok tisztázásáról szól), meg arra is, hogy az USSPACECOM-nak még nem sikerült egyetlen hírt sem összeállítani a Space Force megszületéséről, pedig gondolom nagyon fontosnak tartják.

Forrás: spaceforce.mil

A harmadik, meglehetősen önző észrevétel, hogy mindig is érdekelt az amerikai katonai űrkiadások alakulása. Gondolom mindenki ismeri a valóság által talán már meghaladott mondást, hogy a világ űrköltségvetésének harmada a NASA, harmada az USA katonai űrprogramja, a harmadik harmad pedig az összes többi ország, együttvéve.

A Space Force költségvetése tekintetében ezért én csillagászati összegeket vártam, ehhez képest hatalmas megdöbbenés volt számomra, hogy a működési kiadásaira mindössze 78 millió USD van a 2020-as védelmi költségvetésbe betervezve. Összehasonlításként: a légierőnél ugyanez a tétel 43 milliárd USD. Ráadásul a katonai űrbeszerzések 2,4 milliárd USD-a továbbra is a légierőnél került kimutatásra.

Mindez azt jelenti, hogy egyelőre még „csak papíron” jött létre a szervezet, amely jelenlegi formájában nagyon messze áll attól, hogy a többi ággal egyenrangúvá váljon. Ez persze megfelel az eredeti stratégiai terveknek is, hiszen a 2019. februári dokumentumban 2020 és 2024 közé tervezték a parancsnokság felállítását (kezdetben mindössze 200 fővel). Egyébként a 2020-as évre, az év elején, még csak 72 millió USD-al terveztek, tehát máris drágult egy picit a projekt.

Vélhetően azonban előbb, vagy utóbb az űrfegyverkezéssel kapcsolatos feladatok, és ezzel együtt a források is átkerülnek majd hozzájuk (a stratégia szerint fokozatosan, 2021-2022 környékén), amelyek egy része feltételezem ezután sem lesz publikus, mint ahogy most sem az. Összességében tehát különböző területekről (de túlnyomórészt a légierőtől) válik majd ki, és egyesül a katonai űrprogram, amivel több párhuzamosság is megszűnik majd.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld