Honvédelem és nemzetbiztonság

Utasításba foglalták a büntetés-végrehajtás közösségi média használatát

büntetés-végrehajtás

A Rendőrség, majd a Magyar Honvédség után utasításba foglalták a büntetés-végrehajtás (pontosabban az ott dolgozók) közösségi média használatát is. Az erről szóló 36/2021. (VIII. 31.) BVOP utasítás egyébként a gyakorlatban a büntetés-végrehajtási szervezet kommunikációjáról szóló 12/2019. (IX. 20.) BVOP utasítás módosítását jelenti, azt egészíti ki a közösségi médiahasználattal összefüggő szabályokkal.

Az új szabályok szerint  a a büntetés-végrehajtás (bv. szervezet) személyi állománya tagja az internetes felületen magánszemélyként történő megnyilvánulásakor, magánvélemény kinyilvánításakor a bv. szervezet állományába tartozásának tényét, továbbá az arra utaló képet és hangfelvételt, a beosztását, a rendfokozatát, valamint a szolgálati és szolgálatteljesítési helyére vonatkozó adatokat nem hozhatja nyilvánosságra.

Nyilvánosságra hozatalnak minősül a fent meghatározott adatok internetes felületen történő regisztráláskor vagy azt követően mások számára is hozzáférhető módon való rögzítése. Ha a személyi állomány tagja ezeket az adatokat internetes felületen már nyilvánosságra hozta, úgy azt köteles haladéktalanul törölni vagy mások számára hozzáférhetetlenné tenni.

Nem tartozik az így meghatározott tilalom alá, ha a hivatásos állomány tagja magánszemélyként történő megnyilvánulására, magánvélemény kinyilvánítására a szolgálati időn kívül végzett tudományos, oktatói, művészeti, lektori, szerkesztői, a jogi oltalom alá eső szellemi tevékenységével összefüggésben vagy a bv. szervezet által szerkesztett és kiadott sajtótermékben vagy internetes felületen kerül sor.

A személyi állomány tagja azonban még ezekben az esetekben is köteles magánszemélyként úgy megnyilvánulni, magánvéleményét kinyilvánítani, hogy az összhangban legyen a fentebb megfogalmazott elvárásokkal. Az utasítás 2021. szeptember 1-jén, vagyis a mai napon lépett hatályba.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom