Külföld

Újabb rajtaütés történt a mali fegyveres erőkön

Ménaka

Márciusban terroristák ütöttek rajta a mali fegyveres erőkön (FAMAs) Dioura térségében, méghozzá annak a Mopti régiónak a nyugati részén, ahol korábban a francia hadsereg jelentős sikereket ért el. A tegnapi napon Ménaka térségében történt támadás, amelyben több tucat katona és civil halt meg.

Az első híradások 15 halálos áldozatról és katonai utánpótlás küldéséről szóltak, amit a FAMAs későbbi beszámolója később már 35-re emelt. Yaya Sangaré, Mali kommunikációrt felelős minisztere szerint a halálos áldozatok száma elérte az 54 főt.

A miniszter szerint az eseményeket már kontroll alatt tartják és folyamatosan zajlik a helyzet további értékelése és az áldozatok azonosítása. A halálos áldozatok mellett ugyan túlélőket is találtak, de sérüléseik súlyosak.

Meglehetősen érdekes egybeesés, hogy mali újságok szerint pár nappal korábban, 2019. október 29-én 16:40-kor motoros fegyveresek gyilkoltak Ménaka térségében három fiatalt megölve, akik állítólag a Imouchagh (Tuareg) közösség tagjai voltak. A támadók motorjaikat felgyújtották.

A támadás egyetlen nappal azután történt, hogy eltemették Tiémoko Guindo rendőr őrmestert, akit 2019. október 24-én lőttek le Ménaka közelében, ugyancsak  motorral érkező támadók. A támadásnak rajta kívül civil áldozata is volt. Ő korábban a Groupement Mobile de Sécurité (GMS) tagja volt.

Az események hazai aktualitása, hogy magyar katonák is részt vesznek az EUTM Mali misszióban, melynek egyik célja épp a FAMAs katonáinak kiképzése. A Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság legutóbb tavaly hirdetett lehetőséget az EUTM Mali kiképző misszióban történő külföldi szolgálatteljesítésre.

Update (2019.11.02):

Egy francia katona is meghalt az opération Barkhane műveletben szombat délelőtt 11:00 körül Ménaka közelében. A 24 éves Ronan Pointeau járműve mellett egy IED robbant fel, és bár sikerült helikopterrel a Gao-i orvosi bázisra szállítani, életét vesztette. A francia parancsnokság szerint nincs közvetlen kapcsolat a két támadás között.

Update (2019.11.03):

A Strategika51 elemző oldal információi szerint a fő támadást is motorosok hajtották végre PKM géppuskával és RPK golyószóróval, illetve aknavetővel felfegyverkezve. Az oldal szerint a támadók annak a csoportnak a tagjai voltak, akik 2017. októberében a szomszédos Nigerben, a Ménakához közeli Tongo Tongo mellett ütöttek rajta egy nigeri-amerikai katonai konvojon. A támadásban akkor négy amerikai és öt nigeri katona halt meg.

Update (2019.11.03):

Újabb sikeres támadás történt Maliban a FAMAs ellen, még 2019. november 2-án, ezúttal Mopti régióban, Bandiagara (Douvombo) környékén, a Burkina Faso-i határhoz közel. A támadás során IED robbant a mali katonai konvoj mellett. Két katona meghalt, hat megsebesült, őket helikopterrel mentették ki.

Borítókép: wikipedia.org.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld