Honvédelem és nemzetbiztonságZrínyi 2026

Újabb lépés a Zrínyi 2026 programban: megindul a ROLE-2 szintű tábori kórház beszerzése

Role 2 kórház

A kormány 1674/2018. (XII. 13.) Korm. határozata alapján – a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében – Magyarország védelmi képességének további erősítése és a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) korszerű egészségügyi ellátó képességének fejlesztése érdekében a honvédelmi miniszter megkezdheti az új, ROLE-2 egészségügyi ellátó létesítmény beszerzését.

A beszerzéshez forrás is van rendelve, ugyanis engedélyezve lett a kapcsolódó logisztikai támogatási és szolgáltatási feladatok biztosítása érdekében szükséges, több költségvetési év (2020–2021) előirányzatait érintő kötelezettségvállalás is, mintegy 7.680.000.000 forint értékben.

Mindez illeszkedik a Zrínyi 2026 program eredeti terveibe, amely kapcsán már egy éve írtam arról, hogy tábori kórház felállítása is megvalósul majd , amely az életmentésre alkalmas harctéri ellátóhelyen túl már képes sebészeti beavatkozásra, diagnosztikai vizsgálatokra is.

A ROLE-2 szintű tábori kórház emelt szintű traumaellátást, első orvosi segítségnyújtást (DCR), élet-, végtag- és funkciómentő sebészetet (DCS) jelent a magas intenzitású harccselekmények között könnyebben mozgó és telepíthető ROLE-2LM verzióban, míg a kevésbé mobilis, alacsonyabb intenzitású harccselekmények között telepíthető ROLE-2E verzióban már intenzív terápiára is lehetőség van.

Az előbb felsorolt jellemzőkön kívül a ROLE-2E specifikációban a tábori kórház rendelkezhet még vegyi-, biológiai és sugármentesítéshez szükséges képességgel és nyújthat harci stressz-, pszichiátriai, pszichológiai, sőt, akár még fogászati kezelést is.

Érdekesség, hogy az EUTM Mali missziót is egy ROLE-2 szintű tábori kórház szolgálja ki. Akit a téma behatóbban is érdekel, annak ajánlom Nyitrai Mihály tavaly megjelent írását, melynek címe: Expedíciós műveletek egészségügyi biztosítása: a Role 2 ellátási tagozat helye és szerepe.

A borítókép forrása: http://eutmmali.eu

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom