Honvédelem és nemzetbiztonság

Új vezetési struktúrával jön létre a Magyar Honvédség Parancsnoksága

Honvédelmi Parancsnokság

Benkő Tibor honvédelmi miniszter pár nappal ezelőtt, az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a haderőreform állapotáról, a jelenlegi aktualitásokról és a jövőbeli tervekről egyaránt. A tárca már nem 2026-ig, hanem 2030-ig tervez, miközben jelentősen átalakul a Magyar Honvédség vezetési struktúrája. Szó volt a toborzás nehézségeiről, a körülmények javításáról, eszközbeszerzésről és gyártásról egyaránt. Most pár gondolatot emelnék ki az elhangzottakból.

A miniszter elmondása szerint már folyamatban van légvédelmi rakéták beszerzése, emellett átalakul és korszerűsítésre kerül a honvédség vezetési infrastruktúrája. Ennek egyik eleme lehet például a vezetési pontok beépítéséről szóló, milliárdos nagyságrendű projekt, amelynek közbeszerzési eljárását az ArmCom Kommunikációtechnikai Zrt. nyerte meg.

A jogalappal.hu weboldalon ezentúl külön szekcióban jelenik meg a Magyar Honvédség beszerzéseinek rövid kivonatolása, ami a főoldalon a Közbeszerzések menüpont almenüpontjaként – illetve az utolsó öt cikk kiemelten, a kezdőoldal jobb hasábjában – jelenik meg. Ezek a rövid hírek nem kerülnek a Facebook oldalon megosztásra és a hírfolyamba sem kerülnek bele, kivéve, ha külön cikket írok valamely beszerzés kapcsán.

Elindult a hazai fegyvergyártásra vonatkozó projekt is, ugyanis a hazai kézifegyvergyártást már elindították – a nyilatkozatból pedig úgy tűnik számomra, hogy nemcsak az infrastruktúra készült el, hanem már ténylegesen zajlanak a gyártási folyamatok. A CZ fegyvercsalád honvédségi és rendőrségi rendszeresítéséről, valamit a tervezett gyártásról korábban már beszámoltam. Emellett továbbra is a tervek között szerepel a hazai lőszer- és lőporgyártás felfuttatása. Többször hangsúlyozásra került a beszerzéseknél a rendszerszemlélet, aminek akár olyan olvasata is lehet, hogy azonos jellegű termékeket igyekeznek ugyanattól a beszállítótól beszerezni. Példaként a Rába merült fel.

Talán újdonság lehet az is, hogy már van szerződés moduláris rendszerű páncélozott járművek beszerzésére, az már kevésbé, hogy továbbra is tervben van katonai szállító repülőgépek beszerzése, amelynek típusa, most úgy került körülírásra, hogy „légi desszantolást lehet végrehajtani” vele, ami természetesen igaz a kategória összes repülőgépére, így akár még a KC-390-es is befutó lehet.

Ha pedig elhangzott, hogy 2030-ig tervez a minisztérium, akkor kérdésként felmerült, hogy milyen lesz 2030-ban a magyar haderő? A tervek szerint legalább 30.000 aktív katonából és legalább 20.000 tartalékosból fog állni. A megfelelő létszám biztosítása a jelenlegi munkaerő piaci körülmények között nem könnyű, amiről legutóbb itt írtam. Éppen ezért javítani fogják a lakhatási feltételeket és gondolkodnak a családok lakásszerzésének pénzügyi-anyagi támogatásában is. Emellett hangsúlyt fektetnek az egyéni felszerelés modernizációjára is.

Talán ennél is nagyobb feladat lesz a Honvédelmi Minisztérium átalakítása. Benkő Tibor honvédelmi miniszter szerint olyan minisztériumot kell létrehozni, ami képes a Magyar Honvédség politikai irányítására, de nem feladata annak katonai vezetése. Emellett képes a feltételek megteremtésére, a javak szakszerű és törvényes felhasználására, illetve annak ellenőrzésére.

Emellett van szükség egy erős Magyar Honvédség Parancsnokság létrehozására, de nem a jelenlegi párhuzamosságokkal, hanem korszerű vezetési struktúrában. A minisztérium ezt követően sem állhat kizárólag civilekből, mert a sokéves integrált működés miatt ez már nem lehetséges és szükség van katonai-szakmai ismeretekre. Az új struktúrában a főparancsnok továbbra is a köztársasági elnök maradna.

Az új elképzelések miatt a kormányszerkezetet módosítani kell, már összeállt az erről szóló javaslat. A miniszter szerint a szervezetek és csapatok 91 százalékban a jelenlegi helyükön maradnak, a Magyar Honvédség Parancsnoksága pedig székesfehérvári központtal alakul meg, de a későbbiekben sem tervezik a 100 százalékos integráltságot, vagyis annak nem minden szervezete lesz ott elhelyezve. Az elhangzottakból szerintem inkább egy decentralizáltabb struktúra körvonalazódik, amit épp a már említett, modernizált vezetési struktúra támogathat majd.

Az interjú meghallgatható az InfoRádió csatornáján. Borítókép: MTI, Fotó: Mohai Balázs.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom