Honvédelem és nemzetbiztonság

További M4 gépkarabélyok érkezhetnek a Magyarországra

M4

Az Egyesült Államok védelmi minisztériumának szerződései között jelent meg a hír, hogy a Colt’s Manufacturing Co. LLC egy 41.924.594 USD összegű megrendeléscsomagot nyert el a Foreign Military Sales programon keresztül. A program kifutása 2024-ig tart majd.

Az ügylet célja M4-es és M4A1 gépkarabélyok gyártása a szerződésben megjelölt országok számára. Afganisztán, Bahrein, Dzsibuti, Mikronézia, Jordánia, Kuvait, Libanon, Makedónia, Marshall-szigetek, Palau, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, valamint Tunézia mellett Magyarország is az érintett országok között került felsorolásra.

A Foreign Military Sales (FMS) program egyfajta biztonsági-védelmi segítségnyújtás, amely az Egyesült Államok külpolitikai eszköztárának egyik fontos eleme. A program kapcsán az amerikai és az érintett országok kormányai külön kormányközi megállapodást kötnek (Letter of Offer and Acceptance) majd.

Jelenleg Magyarországon – a Magyar Honvédségen belül – az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár használja az M4 egyik variánsát (M4A1 SOPMOD). Az M4-esek egyébként gyakran elemei a Foreign Military Sales programnak, amelynek eredményeként Izraeltől Japánig  jelenleg is számtalan ország hadserege használja.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom