Külföld

További hozzájárulást fizet a kormány a Törökország-támogató Menekültügyi Eszközhöz

Menekültügyi eljárás

Az Európai Bizottság a 2015. november 24-i bizottsági határozattal létrehozta a Törökország-támogató Menekültügyi Eszközt a Törökországban kialakult menekültügyi helyzet támogatására. Az eszköz az uniós költségvetésből és a tagállamok további hozzájárulásaiból származó és külső címzett bevételként az uniós költségvetésbe integrált, a 2016-2017-es időszakban összesen 3 milliárd EUR-t kitevő források mozgósításának összehangolását célzó mechanizmus. Ehhez a kezdeményezéshez a magyar kormány is hozzájárul.

Törökországot földrajzi helyzete számos menekült és migráns számára kiemelt befogadási és tranzitországgá teszi. Az EU és Törökország közös erőfeszítései korábban konkrét eredményekkel jártak. A nyilatkozat március 18-i működésbe lépését követően ugyanis drámai mértékben csökkent a Törökországból Görögországba történő irreguláris határátlépések száma.

A törökországi menekülteket támogató eszközről szóló jelentés alapján az eszköz egy olyan összehangoló mechanizmus, amely lehetővé teszi a törökországi menekültek részére történő uniós segítségnyújtás gyors, hatékony és hatásos mobilizálását.

Az eszköz biztosítja a vonatkozó fennálló uniós pénzügyi eszközök optimális mobilizálását akár humanitárius segítségnyújtás, akár pedig nem-humanitárius segélynyújtás formájában, annak biztosítása érdekében, hogy a menekültek és a befogadó közösségeik szükségleteit átfogó és összehangolt módon elégítsék ki.

Korábbi döntések értelmében Magyarország 14 millió 661 ezer 360 euró hozzájárulást ad a Törökország-támogató Menekültügyi Eszközhöz. A kormány 1556/2018. (XI. 9.) számú határozata alapján most úgy döntött, hogy Magyarország a továbbiakban is pénzügyi hozzájárulást nyújt a Törökország-támogató Menekültügyi Eszköz 2018–2019. évi működéséhez.

A pénzügyminiszter ennek megvalósítása érdekében 7.870.809 euróról szóló Hozzájárulási Tanúsítványt (Contribution Certificate) ír alá. Ebből 2019-ben 1.777.228 euró, 2020–2023. években 6.093.581 euró lesz esedékes.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld