Külföld

Több mint testőrnők?

Kadhafi testőrnők

A 2011-ben kivégzett líbiai diktátor, Moamer el-Kadhafi volt közismert arról, hogy igyekezett testőrnőkkel körbevenni magát. Az állítólag kizárólag szűz nőkből álló „Amazon Testőrség” tagjai kék színű egyenruhát viseltek, és nemcsak odahaza, Líbiában biztosították a diktátor védelmét, hanem a külföldi útjaira is elkísérték. Pár napja pedig a kínai párt pénzmosójának tartott Hsziao Csien-hua tűnt el a kizárólag testőrnőkből álló csapatának őrizetéből. De vajon miért döntöttek úgy, hogy szinte kizárólag testőrnőket alkalmaznak?

A végső soron kormányzati intézményként működő „Amazon Testőrség” valamikor az 1980-as évek elején alakult meg Líbiában, tagjai pedig katonai jellegű kiképzést kaptak. A testőrség egy korábbi tagja, Aziza Ibrahim beszámolója alapján a 40-50 főből álló intézmény a személyes védelem mellett, egyben egy közvetlenül Kadhafi által irányított kivégzőosztag is volt. Állítólag a szervezet egy korai formájának tagjai már vele tartottak az 1981-es budapesti látogatásakor.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy Kadhafi miért nőket bízott meg testőri feladatokkal. A szüzességgel járó életmód egyfelől a függetlenséget jelentette a szervezet tagjai számára, akiknek értelemszerűen nem lehettek például gyermekeik sem. Egyes elemzők szerint Kadhafi, különc életmódja mellett, spirituális tényezők miatt döntött a szokatlan összetételű testőrség kialakítása során.

Talán úgy vélte, hogy a potenciális, iszlám fundamentalista merénylők kerülnék szüzek életének kioltását. A koncepciója végül „félsikert” jelentett 1998 június 12-én, amikor szélsőséges iszlám fegyveresek támadtak rá. Az „Amazon Testőrség” egyik vezetője Aisha a megtámadott Kadhafi elé vetette magát, így őt érte halálos lövés. A testőrség legalább hét tagja súlyosan megsérült, Kadhafi azonban csak kisebb sérüléseket szenvedett.

Az „Amazon Testőrség” szexuális jellegű funkciói rendszeresen szóbeszéd tárgyai voltak. Ebben a testőrnők leginkább Kadhafinak és a családjának kiszolgáltatott nőként jelentek meg, különösen a Kadhafit támadó, nyugati sajtóban. Aisha halála viszont a beszámolók szerint még Kadhafit is mélyen megrázta, a sikertelen merényletet követő tisztogatásnak több száz megkínzott, illetve megölt ember lett az eredménye.

Kadhafi természetesen ettől függetlenül tarthatott „háremet” is, de az „Amazon Testőrségnek” vélhetően nem ez volt a funkciója. Ettől függetlenül máig nem tisztázott, hogy Kadhafi szokatlan testőrsége valóban elit kivégzőosztag, hagyományos értelembe vett testőrség, vagy épp kiszolgáltatott nőkből álló csoport volt-e. Az sem elképzelhetetlen, hogy mindhárom, egyszerre.

Hasonlóan nehezen magyarázható az utóbbi hetekben napvilágot látott hír, miszerint a kínai elit pénzmosójának is tartott, milliárdos üzletember, Hsziao Csien-hua (Xiao Jianhua) testőrsége kizárólag nőkből állt. A feltételezések szerint a hongkongi szállodájából elrabolt üzletember egy körülbelül kilenc fős, kizárólag nőkből álló testőrséget alkalmazott. Az eltűnés pontos körülményei azonban máig nem ismertek.

A különös eset kapcsán megszólalt a Hong Kong Security Association egyik vezetője, Gary Bukowicki (G4S Security Systems (Hong Kong) Ltd képviselője) is. Az ő véleménye szerint is rendkívül szokatlan, hogy egy férfi üzletember kizárólag testőrnőket alkalmazzon. Elsődlegesen ugyanis a védelemre szoruló, tehetős kínai üzletasszonyok, celebnők és családosok keresik a testőrnők szolgáltatásait. Ezekben az esetekben az előnyük, hogy a védett személyt például a mosdóba is el tudják kísérni, de egyébként is kevésbé feltűnőek egy nő kíséretében.

Azt a szakértő sem vitatja, hogy a védelem szempontjából nem a testőrség tagjainak neme a legfontosabb tényező. Az elit testőrnők köre viszont rendkívül szűk és már csak ezért is nagyon ritka, hogy ne legyen egy ekkora testőrcsapatban egyetlen férfi sem. Egy testőrnő alkalmazásának a költsége – a hongkongi G4S-nél szerzett tapasztalatai szerint – lényegében megegyezik a férfiakéval.

Az eltűnést követő napokban megszólalt a South China Morning Post megkeresésére Chen Tong, a Zhongzhou Tewei elnevezésű, kínai testőrcég alapítója is. A biztonsági szakértő elmondta, hogy Hsziao Csien-hua az ő ügyfelük (is) volt, de azt sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta, hogy az eltűnésben érintett, hongkongi testőrség tagjai is az ő szervezetéhez tartoztak-e.

Megerősítette viszont, hogy Hsziao Csien-hua korábban főként testőrnőket kért tőlük. Elmondta azt is, hogy a testőrnőket főként a női ügyfelek és a családosok keresik a kínai testőrpiacon. A testőrködés egyébként csak az utóbbi időben kezd valamivel népszerűbb lenni a kínai nők között, amiben szerepet játszhat az is, hogy akár 20-40%-al többet is kereshetnek a férfi társaiknál.

A kiképzés azonban rendkívül kemény, ezért az elit testőrök világába kizárólag komoly küzdősport vagy atlétikai eredményekkel lehet bekerülni. Talán meglepő, de a jelentkező nők mindössze 10%-a rendelkezik valamilyen katonai előképzettséggel. Chen Tong szakmailag egyébként ideálisabbnak tartja, ha férfiak is vannak egy testőrcsapatban.  Az elit kínai testőrpiac egy másik szereplőjéről rövid dokumentumfilm készült 2014-ben. A Genghis Security Academy izraeli segítséggel képzi ki a legjobb kínai testőröket.

A testőreiknek kiváló harcművészeti jártassággal és fizikummal, nyelvtudással, a magabiztos lőfegyverhasználat gyakorlatával és autóvezetői ismeretekkel is rendelkezniük kell. A Genghis Security Academy alapítója, Chen Yongqing egyébként PLA katonai múlttal rendelkezik, és 2010 után fektetett be a civil védelmi iparba, amikor a kínai kormány engedélyezte a magántulajdonban levő kínai biztonsági cégek expanzióját.

A háromhetes képzésük egyébként 4.600 USD költségű és azok, akik teljesítik az alapképzést, később izraeli cégtől kapnak lőfegyveres kiképzést. A kínai testőrök egy része – állítólag – a „civil képzések” elvégzését követően, a kínai kormány közvetett irányítása alatt, egyfajta „kínai Blackwater-ként” tevékenykedik, olyan kockázatos térségekben is, mint Afrika. Jól példázza a külföldi kínai védelmi jelenlét szükségességét az eset, amikor Szudánban raboltak el 29 kínai munkást egy kínai beruházás telephelyéről.

Egy másik rövidfilm inkább a kínai testőrnők szociális helyzetére világít rá. Xin Yang, a Yun Hai Elite Security iskola alapítója szerint a kínai gazdaság növekedése hozta magával az igényt a testőrök megjelenésére. Azonban a kínai nők között – talán nem meglepő módon – nem igazán számít álomkarriernek egy-egy ilyen állás betöltése. Ezért jellemzően eleve olyanok jelentkeznek ezekre a képzésekre, akik mindig is érdeklődtek a testőrszakma iránt. Ennek ellenére gyári munkás és korábbi tanár is van a testőrnők között. A jelentkezők egy része az egész családját el tudja tartani a fizetéséből.

Hogy mi volt az oka annak, hogy Hsziao Csien-hua kizárólag testőrnőket alkalmazott, arra végül nem derült fény. Elképzelhető, hogy egyfajta státusszimbólum volt számára, hogy egy, a férfi testőröknél drágább és jóval ritkább, elit testőrnő csapatot is meg tudott finanszírozni. De kínai kormányzati kapcsolatai révén lehet, hogy egyébként más csoportok védelmére is számított.

A magánkézben levő, kínai testőrcégekhez pedig főként kalandvágyból és a magas jövedelem miatt jelentkeznek a kínai nők, akárcsak nyugati társaik. Talán meglepő módon azonban, a kínai testőrnők akár többet is kereshetnek, mint férfi kollégáik. Ennek ellenére a legutóbbi időkig nem volt különösebben népszerű ez a foglalkozás a kínai nők körében, ami érthető: a kemény kiképzés ellenére még nekik is meg kell küzdeniük a szexuális töltetű sztereotípiákkal.

Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld