Honvédelem és nemzetbiztonság

Több, mint spotter az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison

JTAC

Mármint az a nap, amit Spotter Day néven szervezett az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis. Több például azért, mert nem nagyon hallottam még arról, hogy a fotósok lehetőséget kapjanak arra, hogy NVG-vel követhessék nyomon a kiképző repüléseket.

Márpedig tegnap aki kért, kaphatott egy fél NVS-15-ös éjjellátó készüléket, ami számomra már önmagában hatalmas élmény volt, de a megtekinthető események önmagukban is érdekesek voltak. Több volt azért is, mert egy NVG-vel repülő Mi-24 kapott JTAC rávezetést.

Másrészt egy H145M – éjjeli körülmények között – csörlőzött fel embereket, miközben olyan stabilan függeszkedett, mintha odaragasztották volna az égboltra.

 

Harmadrészt pedig a profizmus és a bázisparancsnok, és más vezetők, szervezők közvetlensége miatt. Így esett például, hogy ha jól emlékszem, Dr. Bali Tamás ezredes jelezte nekem a hátam mögött, hogy a Mi-24 épp NVG-t használva repül tovább, amire annyira tudtam odafigyelni, hogy annyit mondtam válaszként: „aham.”

Mivel a személyigazolványát senki sem akarta NVG-re cserélni, így a rendezvény minden szempontból sikeresnek lett elkönyvelve, és remélem, hogy lesz még lehetőségem részt venni hasonló programokon.

Borítókép: Gyömbér Béla

 A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom