TIBEK testben SZEBEK lélek

TIBEK

A kormányközeli Magyar Idők lényegében saját magát hozta kellemetlen helyzetbe, ugyanis, miután pár hete megszellőztette a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) vezetőinek lehetséges körét, most úgy tűnik, hogy egy teljesen váratlan személy fogja a szupertitkosszolgálatot irányítani.

A hónap elején még arról cikkezett az újság, hogy minden bizonnyal az Alkotmányvédelmi Hivatal vagy a Belügyminisztérium Rendészeti Információs Irodájának munkatársai közül jelölhet vezetőt Pintér Sándor belügyminiszter a TIBEK élére. Hogy a találgatás szándékosan volt-e ennyire téves, azt nem tudni, az azonban bizonyos, hogy ma már úgy tűnik, hogy a jelölt végül Dr. Takács Tibor, az országos rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese lett. Mindez persze csak addig meglepő, amíg a TIBEK koncepciót a SZEBEK nélkül próbáljuk megérteni.

Első ránézésre ugyanis egyértelmű elvárásnak tűnhetne, hogy egy, a titkosszolgálati működésben jártas vezető lenne szakmailag a legideálisabb a poszt betöltésére, mondjuk az utóbbi időben jelentősen átszervezett és megnövelt létszámú Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársai közül. Márpedig dr. Takács Tibor a saját életrajza szerint, mindössze pár hónapot töltött (1990-ben) a Nemzetbiztonsági Hivatal kötelékében, azt követően a rendőrség állományában, bűnügyi, közbiztonsági és közrendvédelmi vezetői feladatokat látott el.

A ranglétrát végigjáró pályafutása Pintér Sándor minisztersége idején kapott jelentős lökést, hiszen 2010. október 01-től a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság megbízott, majd 2010. november 26-tól kinevezett rendőrfőkapitánya lett. Sőt, 2012. szeptember 01-i hatállyal, korábbi beosztásából Pintér Sándor felmentette és kinevezte bűnügyi főigazgatónak, egyben az országos rendőrfőkapitány-helyettesének.

Dr. Takács Tibor tudományos élethez való kapcsolódása – az interneten fellelhető információk szerint – ugyancsak erre az időszakra tehető. Előbb a Magyar Rendészettudományi Társaság  konferenciájának, majd a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet rendezvényének lett a fővédnöke. Ezzel összefüggésben – bár életrajza nem említi – a Széchenyi István Egyetem Krimialisztikai és Kriminológiai Kutatóközpontjának külső tagja/tanácsadója lett.

2015-ben, Dr. Takács Tibor, már bűnügyi főigazgatóként adott tájékoztatást a párizsi terrortámadást követő helyzetről, a nemzetbiztonsági bizottság tagjainak. A nemzetközi bűnügyi együttműködés kapcsán, 2015. október 26-27-én a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet meghívásának eleget téve kétnapos vezetői egyeztetésre érkeztek Budapestre a visegrádi V4 országok szakértői intézeteinek igazgatói. Őket is Dr. Takács Tibor fogadta.

A Magyar Idők cikke nyomán azért érezhető némi kommunikációs bizonytalanság a tekintetben, hogy egy, a migrációs válságra és a terrorveszélyre hivatkozva megalkotott szupertitkosszolgálatot, miért épp Dr. Takács Tiborra szeretné bízni a belügyminiszter. Mindenesetre azt írják, hogy “az egyes bűnszervezetek és terrorszervezetek, a nemzetközi tapasztalatok alapján, gyakran átfedést mutatnak.”

Korábban már készítettem egy kis összefoglalót a SZEBEK korábbi működéséről, hiszen nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a TIBEK a SZEBEK alapjaira fog felépülni. Dr. Takács Tibor önéletrajzából pedig az is kiderül, hogy 2012-ben az Ukrán Belügyminisztérium Kárpáton Túli Terület Rendőr-főkapitányság vezetője érdemjel kitüntetést adományozott a részére.

Sikerek már voltak (Forrás: ATV / Youtube)

Márpedig a SZEBEK is kiemelten foglalkozott, például a cigarettacsempészet problémáival, sőt, még egy pályázatot is kiírtak a témakör kapcsán. Ez a súlyos probléma pedig leginkább az ukrán határszakaszt érinti. Ráadásul, főrendőrként, egy nemzetközi autótolvaj banda felszámolásának magyar szálait is sikerült felgöngyölítenie. Így van tapasztalata a nemzetközi bűncselekmények területén is, főleg, ha szervezett bűnözésről van szó. Például Szerbia vonatkozásában.

A vezetésével tehát, a szupertitkosszolgálattá szervezett és újragondolt SZEBEK továbbélésére vonatkozó koncepció tűnik jelenleg a legvalószínűbbnek. A kérdés persze az, hogy mit szól a személyéhez, augusztus végén, a parlamenti szakbizottság. A jelölés tényét az MTI mindenesetre már megerősítette.

Ha tetszett az írás, akkor ne maradj le a következőről: