Honvédelem és nemzetbiztonság

A terrorizmus miatt változnak a magyar SIM kártyákra vonatkozó szabályok

SIM

Az utóbbi években szervezett bűnözői körök, egy hajléktalan nevére, mintegy 200 ezer SIM-kártyát vásároltak a Magyar Telekomtól, a SIM kártyákból pedig a párizsi és a brüsszeli terrorcselekményeket végrehajtó terroristasejt tagjaihoz vándorolhatott néhány.

A sajtóhírek szerint a Magyar Telekom úgy reagált, hogy nekik nem feladatuk vizsgálni, hogy egy ügyfél hány SIM-kártyát vesz, ezzel kapcsolatban nincs törvényi korlátozás sem. Az index.hu által megkérdezett szakértők szerint a hazai terrorelhárítás hibázhatott. Különösen, mivel a 444.hu/NOL szerint csak utólag, a belga társszervek megkeresésével derült fény a megdöbbentő mennyiségű SIM kártya értékesítésére.

Bodnár Zsolt, a Terrorelhárítási Központ főigazgató-helyettese a PestiSrácok.hu-nak azonban azt nyilatkozta, hogy „nem a belga és a francia hatóságoktól kapott információk nyomán jutott el a TEK azokhoz az adatokhoz, hogy a terroristák egy azóta már elhunyt magyar hajléktalan nevére íratott SIM-kártyákkal tartották egymással a kapcsolatot.”

Akár így, akár úgy történt, a megoldásnak vélt cselekvési terv megszületett, mivel folyamatban van az elektronikus hírközlésről szóló törvény módosítása. Ez már csak azért is szerencsés lehet, mert a jelenleg hatályos törvény a SIM-kártyának még a fogalmát sem ismeri. Most ez megváltozik, de a törvénymódosító javaslat ennél lényegesebb rendelkezéseket is tartalmaz majd.

A mobilszolgáltatás előfizetője az előfizetését (amennyiben az előre fizetett díjú, vagyis „prepaid”) ezentúl nem értékesítheti tovább. Az előfizető a SIM kártyát harmadik személy részére abban az esetben adhatja át, ha az azonosításhoz szükséges személyes adatokról (még a SIM kártya átadását megelőzően) a szolgáltatót tájékoztatta. Nem minősül azonban harmadik személynek a közeli hozzátartozó.

A nem megfelelő átruházás esete a szolgáltató megtévesztésével kötött szerződésnek minősül majd.

A szolgáltató köteles lesz továbbá az előre fizetett díjú mobilszolgáltatásra irányuló szerződés megkötését megelőzően az előfizető személyazonosságát ellenőrizni, ennek hiányában a szerződés nem köthető meg, valamint a mobilszolgáltató a szolgáltatás nyújtását sem kezdheti meg.

Ez persze nem jelent majd megoldást annak a 200 ezer SIM kártyának a rendezésére, amely már a szervezett bűnözés és a terroristák kezében van. Ezért, a módosított törvény hatályba lépésétől számított 15 napon belül a szolgáltató az érintett előfizetőit, a személyazonosságuk ellenőrzése céljából értesíti.

2017. július 1-én pedig végleg megszűnik minden olyan előre fizetett díjú előfizetői mobilszolgáltatásra irányuló szerződés, amely vonatkozásában az előfizető személyazonosságának ellenőrzése addig nem teljesül. Érdemes ezért figyelni majd a szolgáltatók hirdetményeit és együttműködni az azonosítási folyamatban.

Számomra pedig a legmeglepőbb Bodnár Zsolt nyilatkozat az volt, hogy „már a 90-es évektől kezdődően nagyon jól ismert az a probléma, hogy a bűnözők olyan telefonkártyákat használnak, amelyek „nem köthetőek személyekhez.” De vajon miért kellett a nem túl bonyolultnak tűnő megoldásra 25 évet várni?

Ha tetszett az írás, akkor ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom