Honvédelem és nemzetbiztonság

Tavaly megtörténhetett a szerződéskötés is a török Nurol Makina járművei kapcsán?

Nurol

Meglehetősen sok idő telt el azóta, hogy 2019-ben, magyar felségjelzéssel mutatkoztak be a budaörsi, Honvédelem Napja alkalmából megrendezett bemutatón a török Nurol Makina járművei. A török sajtóban, a kormánypárthoz közeli Daily Sabah-ban is megjelentek már a magyar vásárlással kapcsolatos találgatások. Azóta viszont – látszólag – nem történt semmi.

A török Nurol Makina által gyártott Ejder Yalçın esetleges magyar beszerzésével kapcsolatban nem jelentek meg újabb hírek, lényegében csak a típus Wikipedia oldalán szerepel egy 7 darabról szóló bejegyzés, igaz, forrásmegjelölés nélkül.

Ma viszont a török védelmi minisztérium alá tartozó Undersecretariat for Defence Industries (SSB) vezetője, Dr. İsmail Demir egy védelmi konferencián összefoglalta a török védelmi ipar legfontosabb, 2019-es évre vonatkozó eredményeit.

Az alapvetően a 2020-as év szektorális célkitűzéseivel foglalkozó konferenciáról szóló hivatalos összefoglaló elolvasható a szervezet honlapján, ami azonban nem tartalmaz egy érdekes részletet a konferenciáról.

Azonban a médiaeseményről a török MSI Defense Review is készített cikket, amely törökül érhető el, és – ha a Google Translate nem csal – akkor a nemzetközi kapcsolatok és export résznél Uganda és Ghána mellett Magyarország van megjelölve sikerként, a török szárazföldi járműexport területén.

Sőt, nem pusztán megjelölve, hanem lényegében kiemelve, azáltal, hogy a szárazföldi járművek (nincs gyártó megelítve) Magyarországra történő értékesítése 2019-ben az egyik kiemelkedő exportszerződése lett:

„Uganda ve Gana’ya kara aracı ihracatımız yine 2019 yılında gerçekleştirilmiş olup, Macaristan’a da kara aracı satışı 2019 yılında öne çıkan ihracat sözleşmelerinden oldu.” – olvasható a cikkben.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom