Honvédelem és nemzetbiztonság

Szigorú civil kontroll mellett valósítják meg a honvédség fejlesztését

civil kontroll

A Magyar Honvédség már megkezdett fejlesztése több szempontból is elengedhetetlen, és azt szigorú, ellenőrzött civil kontroll mellett kell megvalósítani – hangsúlyozta Benkő Tibor honvédelmi miniszter kedden egy budapesti konferencián.

Benkő Tibor hozzátette: a jelenleg érvényben lévő eljárásrendek, az arra hivatott szervezetek, intézmények ezt biztosítják. Kitért arra is: amikor a rendszerváltás idején megkezdődött a demokratikus rendszer építése, az alkotmányban rögzítették a honvédség helyét, szerepét, feladatát. A Magyar Honvédséggel szemben támasztott követelmények azóta is törvénybe foglaltak.

Benkő Tibor emlékeztetett arra: amikor 2018-ban megkapta miniszteri megbízatását, hallani lehetett, hogy mivel egy volt katona került a miniszteri székbe, meg fog szűnni a honvédség felett gyakorolt civil kontroll.

A miniszter hangsúlyozta: a civil kontrollnak megvan a törvény által elfogadott szervezeti kerete és működése. Példaként említette az Országgyűlést, valamint annak honvédelmi és rendészeti bizottságát, ahol jelen vannak a különböző pártok képviselői.

Emellett a többi felelős szerv – köztük az Állami Számvevőszék, amely a honvédelmi költségvetést, annak felhasználását ellenőrzi – továbbá a közvélemény, a sajtó civil kontrollt gyakorol a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Magyar Honvédség felett – mondta.

A civil kontroll mellett működő honvédség az ország érdekeit szolgálja, nem pártok érdekét, hanem az országét – jelentette ki a miniszter a HM és a Fejlődésért és Demokratikus Átalakulásért Alapítvány (ICDT) közös konferenciáján tartott előadásában.

A miniszter úgy fogalmazott: „politikai lózung, hogy a civil kontroll megszűnt”. Elmondta: tavaly 130 írásbeli kérdés érkezett hozzá az országgyűlési képviselőktől, ők ugyanakkor tudják, mit ír elő a törvény, így amikor olyan kérdéseket tesznek fel, hogy mit vett, mit állított rendszerbe a Magyar Honvédség, a közvéleményt akarják befolyásolni.

A Honvédelmi Minisztériumnál és a honvédségnél vannak olyan feladatok, eljárások, eszközök, amelyek nem nyilvánosak – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: ez nem magyar sajátosság.

Mihócza Zoltán, a Magyar Honvédség parancsnokságának törzsfőnöke előadásában kiemelte: a biztonsági környezet nem jó irányba változik. Ezt felismerte a magyar kormány is, és célként határozta meg, hogy megfelelő, szövetségi keretek között működő, nemzeti haderő épüljön ki – mondta, hangsúlyozva: olyan fejlesztés valósul most meg a honvédségnél, amelyet évtizedekkel ezelőtt el sem tudtak volna képzelni.<

A Zrínyi 2026 néven indult honvédelmi és haderőfejlesztési programból azért nem használják már 2026-ot, mert már hosszabb távra szóló haderőfejlesztési terveik vannak – mondta, hozzátéve: fontos, hogy ez a fejlesztési folyamat 2030-ban se érjen véget. Mihócza Zoltán előadásában részletesen ismertette a haderőfejlesztés eddigi eredményeit, a már megérkezett eszközöket és azokat, amelyek beszerzése folyamatban van, valamint a tervezett fejlesztési irányokat.

A törzsfőnök hangsúlyozta: a haderőfejlesztés akkor lehet sikeres, ha teljes a társadalmi támogatottsága, ha a társadalom látja, milyen eszközök érkeztek, mire költötték el az adófizetők pénzét. Ezért nagyon fontos, hogy a társadalmi kapcsolatokat ápoló szervezetek folyamatosan átadják az átadható információkat – mondta Mihócza Zoltán.>

A HM és az ICDT közös konferenciáján elsősorban „A magyar haderő feletti demokratikus civil kontroll létrehozása, működése 1990-től napjainkig” című projektről esett szó. A kutatást a HM megrendelésére az ICDT készítette.

Kovács Árpád, az ICDT nemzetközi tanácsadó testületének elnöke, a Költségvetési Tanács elnöke elmondta: a kutatásban bemutatták a civil kontroll legfontosabb elemeit, feltárták az összefüggéseket a rendszerváltozás és a civil kontroll kialakítása között, és azt, hogy az euroatlanti csatlakozásnak milyen hatása volt a folyamatra, miként alakultak a védelmi kiadások ebben az időszakban. Gyarmati István volt nagykövet, az ICDT elnöke elmondta: a kutatás eredményeit az ICDT honlapján is közzéteszik és könyvben is megjelentetik.

Forrás: MTI

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom