Informatika

Szegeden kutatják az amerikai légierő mesterséges intelligenciáját

nemzeti adatvagyon kibertámadások

Az amerikai védelmi minisztérium honlapján jelent meg egy hirdetmény, hogy Nashville-i Vanderbilt University 8.696.785 dolláros szerződést kötött mesterséges intelligenciával összefüggő kutatások elvégzésére. A szerződéses partnere a US Air Force Research Laboratory, amely olyan programok részese, mint amilyen például az X-37.

A kutatások helyszíneként azonban Nashville mellett Kanada (Edmonton Alberta) és Magyarország, azon belül pedig Szeged is meg van jelölve. A projekt várhatóan 2024-ig fog tartani és 800.000 dollár a pályázat elnyerésével egyidejűleg allokálásra került a keretösszegből.

A magyar szerepvállalás részleteit a hirdetmény nem tartalmazza, de talán nem nagy tévedés azt feltételezni, hogy a DARPA mesterséges intelligencia versenyén tavaly második helyezést elért MarmotE elnevezésű, magyar csapat tagjaihoz (Horváth Péter (BME), Maróti Miklós (SZTE), Szilvási Sándor (Bastille Enterprises) és Völgyesi Péter (Vanderbilt University)) köthető.

A tavalyi siker kapcsán az eredményről beszámolnak a Vanderbilt Egyetem honlapján is. Az ott kutató Völgyesi Péter így nyilatkozott a Szegedi Tudományegyetemen dolgozó kutatótársáról: „Az egész csapatunk sokkal tartozik Maróti Miklósnak, aki csapatunk matematikusa és a rádiónk főépítésze. Van agya és állóképessége, és nem elégszik meg az „elég jó”-val”.

A verseny során a csapatoknak akkor arra kellett megoldást találniuk, hogyan lehet a leghatékonyabban megosztani a rádióspektrumot a mesterséges intelligencia alkalmazásával.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Informatika