Külföld

Szabad Európa Rádió: több tényt és kevesebb propagandát vártak az 56-os magyarok

1956

Aligha van alkalmasabb időpont megemlékezni a Szabad Európa Rádió szerepéről az 1956-os forradalom kirobbanása kapcsán. Az 1956-os események részletes feldolgozása természetesen már megtörtént, én pedig meg sem kísérelném ennek részletes bemutatását felvállalni. Azonban a mai nap, és a Szabad Európa Rádió visszatérte úgy gondolom, hogy – mindössze egyetlen gondolatmenet erejéig – teret engedhet egyetlen érdekes momentum kiemelésének.

A Szabad Európa Rádiót az Egyesült Államok kongresszusa alapította, és az USAGM független szövetségi ügynökség égisze alatt működik. Mindez tehát lényegében úgy is lefordítható a véleményem szerint, hogy a Szabad Európa Rádiót olvasva az érdeklődő tájékoztatást kaphat az amerikai társadalom, amerikai nézőpont által fontosnak ítélt témákban.

A mindenkori amerikai kormány álláspontja és érdekei tehát nyilvánvalóan megjelenhetnek ezekben a témákban, azonban ennek mértéke és közvetlensége még a hidegháború éveiben sem volt teljesen egyértelmű. Azt természetesen nem merném állítani, hogy a Szabad Európa Rádió lényegében „önjáró” volt a forradalom első napjaiban, de egyfajta bizonytalanság jól nyomon követhető a CIA archívumában elérhető dokumentumokból is.

Ez olyannyira igaz, hogy az amerikai politikai vezetést Allen Welsh Dulles-nak, a CIA vezetőjének (itt írtam még róla) nem csupán az 56-os események stratégiai lehetőségeiről és hatásairól kellett közvetlenül a forradalom kirobbanása után tájékoztatni, hanem a Fehér Házat legalább ennyire (ha nem jobban) érdekelte, hogy valójában milyen szerepet játszott a Szabad Európa Rádió a forradalom kirobbanásában.

Allen Dulles számára 1956. november 20-án még elégnek tűnhetett az ügyről egy rövid összefoglalót írni Colonel A. J. Goodpaster-nek (Staff Secretary, az irat persze természetesen – áttételesen – az elnöknek készült) a Fehér Házba, amelyben kifejtette, hogy a vizsgálatok aktuális állása szerint a Szabad Európa Rádió adásai összességében megfeleltek az amerikai politikának, hogy nem ösztönözte a magyar népet forradalomra, és nem utalt lehetséges amerikai segítségre, beavatkozásra sem.

A CIA akkori vezetője szerint a forradalom dinamikája és a magyar kormány nyilatkozatai is megerősítik, hogy a magyar események nem külső beavatkozás hatására eszkalálódtak. Mindazonáltal megjegyezte azt is, hogy miután a forradalom már megkezdődött, a Szabad Európa Rádió az engedélyezett kereteken túlnyúlt bizonyos témákban, például taktikai tanácsokkal látta el a forradalom résztvevőit. A hangfelvételeket bekérték és megkezdődött a magyar nyelvi specialistákkal való elemzésük.

Az ügy azonban valószínűleg tovább gyűrűzött a Fehér Házban, így pár nappal később, 1956. november 26-án már Goodpaster főnöke, Herbert Hoover Jr. (a korábbi elnök fia, Under Secretary of State, a témakör kapcsán csak érdekesség, hogy lelkes amatőr rádiós volt) részére kellett státuszolnia, lényegében ugyanazzal a memorandummal.

Annyival azért kiegészítette a korábbi összefoglalóját, hogy a Radio Madrid, amely felett „nem volt kontroll” nagyon messzire ment a nyugati katonai segítségnyújtás ígérete kapcsán, illetve hogy vannak arra utaló jelek, hogy mások a Szabad Európa Rádió frekvenciáját provokatív üzenetek továbbítására is használták (a rádió frekvenciáit a városokban próbálták zavarni, így az üzenetek leginkább vidékre jutottak el).

A CIA vezetőjének a következő hónapokban egészen biztosan foglalkoznia kellett ezekkel a kérdésekkel, mivel az amerikai sajtót is elárasztották a CIA felkészületlenségét és a Szabad Európa Rádió szerepét firtató cikkek. A téma médiamegjelenését elkezdték a CIA berkein belül is visszamérni, de a jelentés csak igen nehezen akart megszületni.

Elérhető egy eredetileg 1956. december 10-i dátummal megírt tervezet, amit végül 1957. január 10-re sem véglegesítettek, valaki ugyanis ekkor egészítette ki az észrevételeivel. Végül csak 1957. január 31-re állt össze a Dulles-nak címzett jelentés. A jelentések változásait önmagában is érdekes lehet összehasonlítani, azonban meglepő módon nem ezzel akarom zárni ezt a kis gondolatmenetet.

Mindent más megvilágításba helyez ugyanis egy összefoglaló, amely néhány nappal a forradalom kitörése előtt, konkrétan 1956 szeptemberében született Criticism of Radio Free Europe címmel. Ebben több csoportot, így amerikai kormányzati forrásokat, újságírókat, és természetesen emigránsokat kérdeztek meg a Szabad Európa Rádió működésével és az esetleges problémákkal kapcsolatban.

Ennek összefoglalójában az szerepel, hogy a Szabad Európa Rádióban hallható propaganda bár nem definiálható egzakt módon, de magában foglalja például a fegyveres ellenállásra felhívást is (általánosságban, és nem feltétlenül Magyarország irányában). Abban akkor minden elemző csoport egyetértett, hogy a propaganda a túl van hangsúlyozva és több tárgyilagosságra lenne szükség (a nyugatra jutottak közül kétszer annyian jelezték ezt a problémát, mint bármi mást).

A tömegmédia korábban mára már természetesen jóval kifinomultabb eszközök is a kormányok rendelkezésére állnak, de talán érdemes visszaemlékezni ezekre az időkre és esetleg a jelenlegi környezetre adoptálva tanulságokat levonni belőlük.

Borítókép: wikimedia.org

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld