Külföld

Sz-125-ös légvédelmi komplexumokkal seftelőket kapcsolt le az ukrán titkosszolgálat

Sz-125

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) weboldalára került fel egy rövid hír a napokban, amely szerint az ukrán nemzetbiztonsági szerv felderített egy bűnözői csoportot, akik körülbelül 110 millió hrivnya (~4 millió dollár) értékben üzleteltek jogsértő módon Sz-125-ös szovjet légvédelmi egységekkel.

Az SBU előzetes vizsgálatai szerint a védelmi ipar területén működő ukrán kereskedelmi vállalkozások képviselői illegális fegyverimport-rendszert szerveztek, méghozzá az állami költségvetésbe történő kötelező befizetések befizetése nélkül.

Ehhez pontatlan információkat vezettek be a vámáru-nyilatkozatba az áruk vámkezelése során, illetve további, fiktív információkat is felhasználtak. A vámkezelési eljárás megkerülése miatt több, mint 20 millió hrivnya kárt okoztak az állami költségvetésnek.

Az akció során lefoglalt fegyverrendszereket egy Kijev környéki telephelyen tárolták és a szállítások célpontja nem az ukrán hadsereg volt, hanem vélhetően azokat exportra szánták. A vád csempészet, valamint adó- és illetékfizetési kötelezettségek kijátszása.

Érdekesség, hogy az ukrán Sz-125-ös (egyébként matuzsálemi korú technológiai színvonalat képviselő) fegyverrendszerek épp ezekben a napokban váltak ismét sikeres ukrán exporttermékké, amikor felröppent a hír, hogy egy ukrán állami vállalat, az Ukrspecexport modernizált Sz-125-ösöket adott el Törökországnak.

Az első ránézésre meglepő ügylet mögött (hiszen Törökország ennél jóval fejlettebb, sőt, saját gyártású eszközökkel is rendelkezik) az állhat, hogy Törökország líbiai és szíria missziós katonai tevékenysége során kerülnek kitelepítésre ezek az eszközök, amire egyébként számtalan spekuláció és elemzés született már a korábbiakban is.

Borítókép: wikimedia.org

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a kövekezőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld