Honvédelem és nemzetbiztonság

Swift Response 2024

A mai napon zajlott a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtéren a Swift Response 2024, a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, amely a NATO szövetség keleti térségét helyezi a középpontba. A gyakorlat ezen kívül kapcsolódott az amerikai vezetésű DEFENDER 24 és a német Quadriga 24 gyakorlatokhoz is.

A Swift Response fő erejét a német hadsereg adja, a gyakorlat keretében a gyorsreagálású hadosztály (Division Schnelle Kräfte, DSK) német és holland katonái érkeztek Magyarországra, hogy innen tovább indulva romániai ejtőernyős gyakorlaton vegyenek részt.

A német katonák a NATO legnagyobb légi gyakorlatában vehetnek most részt a hidegháború vége óta. Az ejtőernyősök harci körülmények közötti, gyors bevetési képességét demonstrálandó, ejtőernyős teherdobásokra, éles lövészetekre és légi támadásokra is sor kerül majd.

Az ejtőernyős műveleteket a romániai Torda és Nagysink települések környékén hajtják végre, hozzávetőlegesen 1000 fővel 7 nemzetből, több szállító légijárművel, így például német A400-as szállítórepülőgéppel, továbbá a NATO partnerek helikoptereivel.

A mai, sajtónyilvános nap lényegében a felkészülési időszakba engedett betekintést. Az előzetes terveknek megfelelően, elsődlegesen német haditechnikai eszközök (A400, NH90, H135) voltak megtekinthetők, amerikai és holland C-130-asok, illetve egy lengyel CASA C-295 mellett.

A gyakorlat méretéhez igazodóan jelentős méretű logisztikai feladatot kellett a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtérnek ellátnia, amit a helyszínen rengeteg konténer, tehergépjármű, és egy éppen befutó vasúti szállítmány is jelzett. A logisztikai támogatás mellett természetesen más módon is részt vett a Magyar Honvédség a gyakorlat végrehajtásában, például az MH Bornemissza Gergely 2. Felderítőezred biztosította a drónvédelmet.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom