Külföld

Super Duper Missile

spaceforces

Korábban már beszámoltam arról, hogy a legutóbbi Star Wars epizód amerikai bemutatójának napján jött létre Donald Trump aláírásával a Space Force, mint az Egyesült Államok fegyveres erőinek hatodik ága. Összességében az új ág különböző területekről (de túlnyomórészt a légierőtől) válik majd ki, és egyesül a katonai űrprogram, amivel több párhuzamosság is megszűnik majd.

Péntekre eljött az idő, hogy az új ág zászlaja is bemutatásra kerüljön a nagyközönségnek. Donald Trump amerikai elnök ennek apropóján elmondta, hogy a Space Force defenzív és offenzív, sőt, mindenféle nézőpontból is fontos az Amerikai Egyesült Államok számára.

Szerinte Kínában és Oroszországban, sőt talán máshol is jóval hamarabb elkezdték ezeket a projekteket, de keményen dolgoztak, és mára olyan hihetetlen fegyvereket alkottak, amelyek egyedülállóak az egész világon, de a terület hihetelen sebességgel fejlődik tovább.

Dr. Mark T. Esper a Space Force és a Space Command együtteséről és a védelem fontosságáról beszélt, míg Army Gen. Mark A. Milley azt hangsúlyozta, hogy a háború karaktere megváltozott, mára a világűr is a hadviselés területévé vált, és az Amerikai Egyesült Államoknak ott is meg kell védenie magát.

Gen. John W. „Jay” Raymond, a U.S. Space Command parancsnoka elmondta, hogy 16.000 űrspecialista szerződött le a Space Force-hoz (emlékeim szerint azért volt némi bizonytalanság a státuszok körül), és az így nyert képességek a szövetségesek, és lényegében az egész világ érdekeit is szolgálják.

Ezután Trump ismét átvette a szót, és beszámolt arról, hogy valóban hihetetlen fegyvereket fejlesztettek. Ilyen például a Super Duper Missile, amely 17-szer gyorsabb a jelenlegi rakétáknál, ezzel szemben Oroszország ötször, Kína ötször-hatszor gyorsabb rakétaprojekteken dolgozik.

A kijelentése azért különösen érdekes, mert a CNN szerint a Pentagon továbbra is csak annyit tud megerősíteni, hogy az Amerikai Egyesült Államok hiperszónikus fegyvert fejleszt, amely képes akár a hangsebesség ötszörösét is elérni.

Majdnem napra pontosan a mostani ceremónia előtt egy évvel jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy „tökéletesen tisztában vagyunk önökkel azzal, hogy ilyen (hiperszonikus, az ötszörös hangsebességet meghaladó) fegyvere rajtunk, Oroszországon kívül még senkinek sincs a világon. De ugyanilyen tökéletesen tisztában vagyunk azzal is, hogy a világ vezető országaiban ez a fegyver hamarosan megjelenik,”

Az eseményen egyébként a zászlót is bemutatták, annak jelképrendszerének értelmezését is kifejtették, illetve többször elhangzott, hogy milyen gyönyörű lett, de erről már nem nagyon számoltak be a híradások. Akárhogy is: ami 17-szer gyorsabb, az lényegében 5-ször is gyorsabb.

Borítókép: Wikipedia

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld