BeszerzésHonvédelem és nemzetbiztonság

SOC-R hajókat kap a Magyar Honvédség?

ZODIAC

Egy kommentelő hívta fel a figyelmem, de időközben a HTKA fórumon is megindult a találgatás, hogy a napokban, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár részére átadott két ZODIAC PRO 850 hogyan viszonyul a 2019-ben Magyarország számára, egy amerikai katonai segélyprogram kapcsán felajánlott SOC-R hajókhoz.

Az amerikai Excess Defense Articles (EDA) programban a szövetséges és partner haderők kapnak jellemzően használt, feleslegessé vált katonai eszközöket csökkentett áron, vagy katonai segély formájában. A futó EDA projektek adatbázisából kiderül, hogy Magyarország esetében 2019-ben merült fel két SOC-R hajó átadása, egy gyártói felújítást követően.

A Special Operations Craft – Riverine (SOC-R) hajók jelentősen eltérő súlycsoportja alapján a véleményem szerint nem vagylagos, hanem és kapcsolat van a két beszerzés között, azzal, hogy a EDA programban történő felajánlások egyáltalán nem bizonyos, hogy a gyakorlatban is realizálódnak. Példának okáért ott van az UH-1N helikopterek esete.

A másik tényező, ami a fenti véleményemet erősíti, hogy a félmerev csónakok beszerzésére vonatkozó közbeszerzési eljárást még 2018-ban megkezdték és az nyilvánvalóan új, Zodiac típusú hajókra vonatkozott, a KEHOP 1.6.0 program keretei között.

Ezt a beszerzést a Milipol Zrt. és a Magnum 90 Kft. (külön a hajótest (Zodiac) és a motor (YAMAHA)) nyerte, összesen 88.991.000 forintos ajánlatával, a szerződéskötés pedig még 2019.07.14-én megtörtént. Az amerikai ajánlat összértéke ennél jóval nagyobb, 1.379.594 dollár volt, és a 2019.09.24-i utolsó státusza szerint még nincs sem elfogadva, sem elutasítva, sem leszállítva.

Ha a KEHOP beszerzés kiváltotta volna az igényeket, akkor két hónappal a szerződéskötés után már vélhetően visszautasított lenne a felajánlás frissített státusza, de ettől függetlenül ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a SOC-R hajók végül biztosan a Magyar Honvédséghez kerülnek majd.

A honvedelem.hu cikke szerint a ZODIAC hajókra a típusspecifikus felkészítést és a kezelői átképzést június 22-24. között hajtották végre a Duna bajai szakaszán, én ma körbejártam a Petőfi-szigetet és a Duna-partot, de sajnos nem bukkantam rá sem ZODIAC, sem SOC-R hajókra, a legharciasabb vízi jármű a borítóképen látható volt.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Beszerzés