Külföld

Putyin hagyományosan aktív február 20-a környékén

Moszkva

Az orosz-ukrán konfliktus háborús eszkalálódása 2022. február 23-24-én történt, illetve jelenleg is zajlik. Mindez sokakat meglepett, furcsa módon azonban február 20-a környékén Vlagyimir Putyin – és ezzel együtt, általában az orosz és az ukrán helyzet – hagyományosan aktív.

Sokan talán meglepődnek, és valószínűleg már feledésbe is merült, de a Krím-félsziget annexálása is ebben az időszakban, egészen pontosan 2014. február 20-án kezdődött.

Ugyanezen a napon, 2014. február 20-án a Janukovics-rezsim bukásának előestéjén tüntetőket lőttek le az ukrán főváros főterén, ahol november vége óta zajlott a tiltakozás.

Másnap, február 21-én Janukovics elmenekült Kijevből és megtörtént a hatalomátvétel. Nyilván ez a három esemény nem teljesen független egymástól, de érdekes a párhuzam a jelenlegi eseményekkel.

És mi van még ezen a napon?

Hát a Vörös Hadsereg Napja, amit hazánkban a rendszerváltoztatás előtt, Moszkvában azóta is megünnepelnek. Sztálint idézve: a Vörös Hadsereg elsőízben tűzvonalba került csapatai 1918 február 23-án Pszkov és Narva alatt teljesen szétverték a német egységeket (még, ha anakronisztikus is a párhuzam, de vesd össze Putyin nyilatkozatát: „nácitlanítani kell„).

Ezért nyilvánították 1918 február 23-át a Vörös Hadsereg születése napjának. De, hogy a párhuzamokat még tovább fokozzam: 1946. február 25-étől lett a Vörös Hadsereg hivatalos megnevezése Szovjet Hadsereg.

Hogy ezek a dátumok véletlen egybeesések lennének: nem tudom megítélni, de a véleményem szerint sokkal fontosabbak és érdekesebbek ezek a párhuzamok, semmint például az olimpia zárásának bevárása.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld