Külföld

Putyin sürgeti a hiperszonikus fegyverek elleni védelem kifejlesztését

Konténer radar

„Oroszországnak mindenki más előtt kell rendelkeznie a hiperszonikus fegyverek elleni védelemmel – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a haderő és a hadiipar fejlesztéséről hétfőn Szocsiban megtartott tanácskozáson. Tökéletesen tisztában vagyunk önökkel azzal, hogy ilyen (hiperszonikus, az ötszörös hangsebességet meghaladó) fegyvere rajtunk, Oroszországon kívül még senkinek sincs a világon. De ugyanilyen tökéletesen tisztában vagyunk azzal is, hogy a világ vezető országaiban ez a fegyver hamarosan megjelenik” – mondta az orosz államfő, az MTI szerint (a továbbiakban minden idézett szöveghibára: sic!).

Általában nem szoktam MTI híreket feldolgozni, de tegnap éjjel egy meglehetősen furcsa, és magyar nyelven meglehetősen nehezen olvasható közleményt adott ki az MTI, Putyin egyik legutóbbi beszéde kapcsán. A problémafelvetés lényege, hogy bár kizárólag Oroszország rendelkezik hiperszonikus fegyverrel, mégis fel kell készülni arra, hogy a világ vezető országaiban hamarosan megjelenik.

„És számunkra úgy lesz jobb, ha számukra már késő lesz. És mit jelent az, hogy számukra már késő? Ez azt jelenti, hogy az ilyen típusú fegyverzetek elleni védelemnek nálunk előbb kell megjelennie, mint amikor a hiperszonikus fegyvereket hadrendbe állítják az általam említett hadseregekben” – tette hozzá. Úgy vélekedett, hogy tervszerűen ütemezett, minőségi munkavégzés esetén a cél elérhető.

Putyin elmondta továbbá, a korszerű háborús konfliktusok elemzéséből azt a következtetést lehet levonni, hogy a légi és űrerő fejlesztésének egyik prioritása távlati legvédelmi rendszerek kifejesztése. Sürgette fegyveres erőknek a legkorszerűbb nagy és kis hatótávolságú Sz-400-as légvédelmi rendszerekkel való következetes felszerelését. Fontosnak nevezte, hogy a hadiipar biztosítsa a fegyveres erők olyan új haditechnikával való felfegyverzését, amely hatékonyan ellenáll a valószínű ellenfél légi támadóeszközeinek, beleértve a hiperszonikus fegyvereket is.

Elmondta egyebek között, hogy Oroszországban tavaly decemberben hadrendbe állították a Kontejnyer (A 29Б6 „Контейнер” radarkomplexum hatótávolságát 2500-3000 km-re teszik az elemzők) típusú horizonton túli felderítő rádiólokációs állomást, amely leghetővé teszi a Nyugat-Európa és a Közel-Kelet feletti légtér nagy részének megfigyelését. Feladatként nevezte meg az olyan eszközök kifejlesztését, amelyek célja a légi és a világűrből érkező potenciális fenyegetés elhárítása.

Az orosz vezető felszólította a katonai és hadiipari szakértőket, hogy a tervezésnél vegyék figyelembe a világ katonapolitikai helyzetében végbement változásokat, egyebek között azt, hogy az Egyesült Államok kilépett az európai szárazföldi telepítésű közepes- és rövid hatótávolságú nukleáris rakéták megsemmisítéséről szóló orosz-amerikai INF-szerződésből.” – áll az MTI összefoglalójában.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egyébként 2018. január 24-én jelentette be, hogy 2018-2027 között új állami fegyverkezési programot fogadtak el. Akkor azt nyilatkozta, hogy a „Кинжал” és „Циркон” hiperszonikus repülőeszközök sikeres indítási tesztjeit folytatni kell és rendszerbe kell állítani őket a tervezett időre – olvasható Koós Gábor és Prof. Dr. Szternyák György: Az Oroszországi Föderáció fegyverkezési programja 2018-2027 között c. tanulmányában.

Forrás: MTI
Borítókép: a Google Maps felvétele a Konténerről.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld