Külföld

Putyin és Lukasenko a felelősöket keresik

minszk3

Igaz, nem egészen ugyanazt emelték ki a tegnapi telefonbeszélgetésükből. Az orosz hírügynökség szerint a telefonbeszélgetés témája az elfogott orosz állampolgárok szabadon engedése volt, a fehérorosz hírügynökség szerint viszont a beszélgetés a COVID-19 vírusról, a választásokról, és csak utolsó sorban az orosz állampolgárokról szólt.

A felek egyelőre abban tudtak megállapodni, hogy a tényekre támaszkodva kell megtalálniuk a kialakult helyzet valódi okait és felelőseit. Összességében viszont a fehérorosz kommunikáció már jóval kevésbé feszült hangnemben történik, mint korábban.

Az orosz elnök azt mondta fehérorosz kollégájának, hogy Moszkva érdekelt a Fehéroroszországban fennálló stabilitás fenntartásában, és szeretné, ha a közelgő elnökválasztást nyugodt légkörben tartanák, a testvéri kapcsolataikat pedig fejlesztenék.

Megjegyzem, az orosz állami hírügynökség lehozta a hír kapcsán azt is, hogy korábban az Európai Unió és az Egyesült Államok is aggodalmát fejezte ki a fehérorosz ellenzékkel szembeni letartóztatások és atrocitások miatt, és felszólították a fehérorosz hatóságokat, hogy tartsanak szabad választásokat.

Eközben Oroszországban továbbra is vezető hír a fehérorosz letartóztatás, az Izvestia szerint az orosz/ukrán állampolgárok esetleges kiadatása Kijevnek egy határ átlépése lenne Fehéroroszország részéről. Ettől függetlenül az elemzők ezt egy, vagy néhány személy esetében elképzelhetőnek is tartják.

Ezt olyan lépések követhetnék, mint, hogy Moszkva befagyaszthatja a Minszknek nyújtott hiteleket és megtagadhatja a Fehérorosz államadósság további refinanszírozását is. Végső soron pedig a fehérorosz áruk behozatalának korlátozása lenne a legszigorúbb szankció.

Az orosz minszki nagykövet eközben a fogva tartott oroszok mielőbbi szabadon bocsátására szólította fel Fehéroroszországot. „A jelenlegi helyzetben indokolt és tisztességes lenne az oroszokat a lehető leghamarabb engedni” – mondta az újságíróknak.

Igazolhatónak tartja azt a verziót, amely szerint ezt a provokációt Oroszország és Fehéroroszország ellenségei indították el egy harmadik országból azzal a céllal, hogy bonyolítsák Moszkva és Minszk közötti kapcsolatokat abban az időszakban, amikor a fehérorosz államfő megválasztása folyamatban van.

2020. augusztus 6-7-én a fehérorosz orosz nagykövetség konzuli osztályának munkatársai találkoztak a Minszk közelében fogva tartott 33 orosz állampolgárral. Tegnap szerinte meggyőző tényeket mutattak be, amelyek bizonyítják, hogy az Oroszország és Fehéroroszország közötti kapcsolatok károsítását célzó provokációt egy harmadik országból készítették elő

A nagykövet szerint a fehérorosz hatóságok sajnálatos módon nem működtek együtt az orosz kollégáikkal. Véleménye szerint az orosz oldal soha nem fog lépéseket tenni, amelyek a közrend és a törvény megsértéséhez vezethetnek, vagy feszültséget ösztönözhetnek „Fehéroroszország testvéri országában”, különösen a választások előtti időszakban.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld