InformatikaKülföld

Putyin és a Windows XP

Putyin2

Úgy tűnik, orosz front van, mert már megint Putyinnal foglalkozok egy kicsit, ugyanis ma jelent meg a „világszenzáció,” hogy Putyin Windows XP-t használ, amit ugyebár már elég rég nem támogat a Microsoft, másrészt pedig kétség kívül meglehetősen amerikai termék.

Amikor megláttam a ma megjelent képeket, kissé puritánnak éreztem Putyin-irodának, de a kiinduló forrás, vagyis az orosz Open Media cikke szerint valóban ez az egyik, a sok közül. Közben megtaláltam azt a videót is a Kreml weboldalán, amiből a most „terjedő” képek származnak, de erről majd később.

Gyors kereséssel találtam ugyanis egy másik, jóval korábbi cikket (miközben Putyin többi irodáját kerestem), a SputnikNews oldalon, ami még az Oliver Stone-féle interjúk környékén, vagyis 2017-ben készült a másik irodájáról, ami ráadásul jóval díszesebb, és amiről egyébként ugyancsak közölt most le képet az Open Media is.

A SputnikNews írásába be is van ágyazva egy kép, ami így utólag eléggé beszédes, hiszen nekem nagyon úgy tűnik, mintha tényleg a Windows XP lankái tükröződnének a nem tudom milyen fából készült falvédőről. Itt lehet megnézni a fotót. De ugyancsak 2017 óta elérhető az interjú rövid kedvcsinálója is, hasonlóan érdekes és közeli képekkel Putyin monitoráról.

Utólag persze könnyű okosnak lenni, de talán mégsem akkora újdonság ez, mint ahogy ma megjelent a médiában, ráadásul a Windows XP támogatását még 2014-ben lezárta a Microsoft, vagyis az már 2017-ben is bőven „avultnak” számított. A „szenzáció” tehát már legalább három éve ott hever a szemünk előtt.

Feltéve persze, hogy Putyin és még inkább az orosz elhárítás nem gondol mindenre (is) előre, vagyis nem épp egy Linux rendszeren megnyitott képen, vagy egy valamilyen (esetleg szándékosan) Windowsnak látszó, más OS-en pörög most az internet népe.

Amire viszont nem nagyon láttam utalást, az az a Kreml-videó, amiből a legújabb fotók származnak. Az esemény apropója az volt, hogy Putyin irodájából videókonferenciát indítottak iskolás gyerekekkel, gondolom valamilyen digitális oktatási projekt keretei között, és eközben videózták le Putyin képernyőjét is.

Kissé furcsa, hogy szemmel láthatóan soha nem kapcsol ki Putyin monitora, aminek a lentebb még részletezett esemény szempontjából semmilyen funkciója nem volt és nem is történik rajta semmi, ami indokolná a folyamatosan bekapcsolt állapotát (például valamilyen interaktív funkció, üzenőalkalmazás), az ikonok száma is meglehetősen szerényes, de legalább oroszos.

Nyilván nem kell az árammal takarékoskodni (vagy legalábbis arrafelé így gondolják), de vajon nem zavaró egy teljesen feleslegesen bekapcsolt monitor, ha egyébként nyilvánvalóan másra, a videókonferenciára kell koncentrálnia? Sokan biztosan kikapcsolnák.

Furcsa az is, hogy az egérmutató soha fel nem villan, miközben Putyin eléggé határozottan, többször is leteszi, leüti a tenyerét az asztalra (pl. a 33. perc környékén). Nekem bezzeg elég ha az asztalom közelébe lépek, és máris bemozdul.

Ami még érdekes, hogy egy átlagos „nyugati” politikus vélhetően letudta volna a videókonferenciát a laptopjának a kamerájával, vagy valami egyszerűbb webkamerával, nem úgy Putyin, akinek a szobája közepére egy akkora telekommunikációs ládát raktak, hogy az valószínűleg tábori körülmények között is tökéletesen megállná a helyét (a videó elején egyből látható).

Mindenesetre jó nagyot futott most a nemzetközi médiában Putyin Windows XP használata, ami ha tényleg igaz, talán akkor sem ennyire meglepő, mivel a Windows XP használata egyébként engedélyezett volt az orosz kormányintézmények  számára, bár a terméktámogatás hiánya valóban problémát okozhat.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Informatika