Adatvédelem és információszabadság

Pszichológust rendelt ki az adatvédelmi hatóság a szcientológia vizsgálatára

Szcientológia

Vélhetően már mindenki hallott a Magyarországi Szcientológia Egyházat 20 milliós gigabírságokkal elmeszelő Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) határozatáról, illetve a székházukat a napokban zár alá vevő NAV eljárásról, ezért in medias res beszámolnék arról is, hogy az adatvédelmi hatósági eljárással egy időben lezajlott egy eddig nem publikált klinikai pszichológiai igazságügyi szakértői vizsgálat is, ami csak a napokban lett elérhető a NAIH weboldalán.

Mielőtt ugyanis a NAIH úgy döntött volna, hogy 20-20 millió forintra, vagyis a maximális összegre bírságolja a Magyarországi Szcientológia Egyházat (MSZE), valamint a Szcientológia Egyház Központi Szervezetet (MSZE Központi Szervezet), elrendelte a klinikai pszichológiai igazságügyi szakértői vizsgálatukat. Mármint az egyház adatkezelési folyamatainak egészségügyi vonatkozásait, továbbá az általuk végzett személyes adatgyűjtés és adatkezelés vizsgálatát rendelte el a hatóság.

Őszintén szólva engem eddig messzire elkerültek a szcientológia tanai, és alighanem a jövőben sem fogok olyan gondolkodók nyomába lépni, mint amilyen például Tom Cruise. Hovatovább azt is gondolom, hogy valóban számos visszás eset fordulhatott elő a szcientológia egyház praxisában (a később még idézett véleményben például számos, kiskorúakhoz köthető, felháborító eset is bemutatásra kerül).

Persze kisebb-nagyobb problémákról azért lehet tudni a más vallások esetében is. Voltak ugyebár amiben csak régebben köveztek halálra embereket, meg vannak ami nyomán manapság is. Inkvizíció, pedofília, Magdolna-mosodák, dzsihád, keresztes háborúk, meg tudomisén. Van ami már múlt, van ami még nem. A lényeg persze most a kérdéskör „pszichotudományos” vizsgálatán volt. Alighanem az egész világon párját ritkítja ugyanis az egyházi tanok és/vagy adatkezelés klinikai pszichológiai igazságügyi szakértői vizsgálata.

Szeretném azt is leszögezni, hogy a NAIH nagyon helyesen bízta a pszichológiát feleslegesnek (merthogy ugyebár arra ott vannak ők) a pszichiátriát pedig egyenesen károsnak tartó szcientológus egyház szakértői vizsgálatát egy elfogulatlan pszichológus szakértőre. Szóval van ez a pszichológiai igazságügyi szakértői vélemény, és alig tudok haladni az olvasásával, olyan erős gondolatok vannak benne.

A bevezetőben egyből felvázolásra kerül a szcientológiai tanok lényege, miszerint a szcientológiai egyház a hittételeit védett ismeretként tartja nyilván. Mint írja a szakértő, ezek szinte teljes terjedelmükben az alapító, Ron Hubbard 1954-tol írott anyagait jelentik. Aztán jött a bekezdés amit azóta is emésztek.

„Hubbard műveit követői nem irodalmi értéke vagy szimbolikus üzenetei alapján kezelik (mint a Bibliát számos egyház), hanem jogforrásként, etikai kódexként és megdönthetetlen igazság és parancsgyűjteményként, továbbá gyógyítási, nevelési, életvezetési kódexként, irányelvként. Mindez a hitbeliség szabadságjogának értelmében nem kifogásolható, de tudományos értelemben aggályos.”

Vagyis a szakértő szerint számos egyház irodalmi műként kezeli a Bibliát és nem jogforrásként, etikai, nevelési, életvezetési kódexként? Azóta sem térek magamhoz. De ez még csak a kezdet, így folytatja: „amint a későbbiekben láttatjuk, a szcientológiai egyház általunk betekintett és megismert eljárásainak, irányelveinek és dokumentumainak egy része mindenképpen „egészségügyinek” minősül a hatályos jogszabályok és szakmai gyakorlat értelmében.”

„Éppen ezért, ha csupán azt tekintjük, hogy az egészségügyben a kezelési irányelveknek jogszabályerejük van, mint legfelsőbb egészségügyi elméleti módszertani utasításoknak, (…) melynek okán 5 évente kötelező azok megújítása, akkor aggályos, hogy a szcientológia hasonló eljárásai és szigorú irányelvei több, mint 60 évesek, tehát már 12-szer meg kellett volna őket újítani, hogy lépést tartsanak a tudományos világ elvárásaival.”

Azon – jogias természetű gondolkodóként – nem élcelődnék, hogy a jogszabályerejű „legfelsőbb egészségügyi elméleti tanok” ezek szerint meglehetősen tiszavirág életűek, hiszen alkotmányt is lehet ma már összevissza módosítgatni. Elvégzi az ember az egyetemet és lehet, hogy mire végez, addigra egészen máshogy van, ugyebár. De azért azt mégiscsak érdekes felróni Hubbardnak (esetleg a követőinek), hogy a tanait nem revideálta 5 évente. Különösen az 1986-ban bekövetkezett halála óta. Hiszen Jézust és Mohamedet is annyi mindenről megkérdeznénk, ha lehetne.

Vajon a körülmetélést (mint vallások által felkarolt – de persze legalább nem káros – egészségügyi előírást) hányszor kellett volna eddig revideálni? Mármint a különböző vallásokra bontva. Másrészt azért is érdekes ez a megközelítés, mert  így a szakértő talán akaratlanul is tudományosságot vindikál a szcientológia tanainak azzal, hogy azokat az egészségügyi elméleti tanoknak megfelelő rendszerességgel kellene felülvizsgálni.

A szakértő külön kitért egyébként az E-méternek (amit nem hazugságvizsgáló, de „biofeedback” eszköz) a felhasználására is, az alany ellenőrzése, a „gyónás” (a szakértő megfogalmazásában: biztonsági ellenőrzés) segítése kapcsán. A szakértő vélemény példaként említi a biztonsági ellenőrzés vonatkozásában az alábbi esetet.

„Beismeri a személy (mint a dokumentumok tanúsága szerint XY . nevű 2014.04.21-én vagy 2012.11.27- én YZ auditor eljárása nyomán ZZS nevű alany), hogy szoros kapcsolatban áll szcientológia ellenes személyekkel vagy szervezetekkel, hogy rejtett károkozásból ment el a szcientológiai egyházba, de számos egészségügyi adatát is közli: „korábbi és jelenlegi betegségeit, kezeléseit, gyógyszerszedését.. .stb.). „ZZS.” az ellenőrzés során bevallja, hogy „korábban nem fizetett adót, voltak más APEH csalásai, férje terrorelhárító volt és kormánytestőr”.”

A szakértő vélemény alapján nemcsak az E-méter használata visszás a szcientológia eszköztárában. A Képesség-vizsgálat például nem rendelkezik tudományos értékkel: megbízhatatlan, érvénytelen és nem objektív. Az úgynevezett „auditálás” során alkalmazott módszerek ráadásul zömében tudatmódosulást indukálnak (gyakorlatilag hipnoterápiának tekinthetőek), de az ettől eltérő módszereik is a tudat beszűkítését és az alany szociális behódolását eredményezik.

Külön szól a méregtelenítésről, amit a szcientológusok ugyancsak nem végezhetnek, mivel „a (méregtelenítő) kezelést csak megfelelő végzettség birtokában és névre szóló, a tevékenységet is megnevező működési engedély birtokában és kizárólag olyan egészségügyi szolgáltatói engedéllyel rendelkező helyen lehet végezni, mely rendelkezik ÁNTSZ engedéllyel (megjegyzem, a szakértő vélemény kiadásakor ismereteim szerint ÁNTSZ már nem létezett) és felelősségbiztosítással, és megfelel a tevékenységhez szükséges ESZCSM rendeletben meghatározottaknak.”

A szakértő vélemény idéz végül továbbá olyan eseteket is, ahol sajnos kiskorúak voltak a különböző, feltehetőleg nem szakképzett személy által végzett egészségügyi vizsgálatok, eljárások alanyai, áldozatai, ami egyben a szülők felelősségét is felvetik. A szakértő véleményben tehát valóban súlyosnak tűnő esetek is bemutatásra kerültek. Ezzel együtt különösen nehéz olvasmány a szakértő vélemény, ami tehát szokatlanul mély betekintést enged a szcientológia egyház mindennapjaiba.

Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom