Honvédelem és nemzetbiztonság

Pár napja még nem tudtak terrorizmussal összefüggő magyar utalásokról

Terrorizmus átutalás

A napokban jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján, hogy egy terrorizmus elleni intézkedéscsomag megalkotásáról döntött a Kormány. “Brüsszel tanulságait le kell vonni, egyértelmű számunkra hogy fokozni kell a biztonsági intézkedéseket” – indokolta a kezdeményezést Pintér Sándor.

A belügyminiszter közölte azt is, hogy a pénzáramlás módját is ellenőrizni szeretnék, bizonyos esetekben a bankszámlákba is betekintenének. Kérdésre válaszolva hozzátette: jogszabályok alapján erre utólag most is lehetőség van, ugyanakkor szeretnék elérni, hogy bizonyos esetekben folyamatosan láthassanak bankszámlákat a terrorellenes harc támogatására – olvasható a kormany.hu weboldalon.

Furcsa módon pár nappal ezelőtt, 2016. március 17-én, A terrorizmus finanszírozása elleni fellépés lehetőségei elnevezésű szakmai konferencián, Kisgergely Kornél, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezetője, az M1 Híradó stábtagjának a nyilvános kérdésére egyértelműen úgy nyilatkozott, hogy nem tud olyan jelentősebb esetről, hogy az utóbbi években(!), magyarországi pénzügyi tranzakcióról derült volna ki, hogy ténylegesen a terrorizmussal összefüggésbe hozható lett volna. “A terrorizmus finanszírozásáról tartott konferencián a jegybank ügyvezetője azt emelte ki, hogy a hazai pénzintézeteket jogszabály kötelezi arra, hogy folyamatosan figyeljék a tranzakciókat” – olvasható a hirado.hu beszámolójában.

Kisebb tanácstalanság után egy másik előadónak jutott eszébe az ügyvezető úr válaszát kiegészítve az a 13 évvel ezelőtt történt eset, amikor egy pécsi orvos 105 ezer forintot akart küldeni a Hamasz egyik szervezetének, az orvos állítása szerint az éhező gyerekek megsegítésére. A doktort később kiutasították az országból. Hajdú János, a Terrorelhárítási Központot (TEK) vezető főigazgató szerint azonban most több olyan ügyet is vizsgálnak, melyben felmerült a terrorszervezetek finanszírozásának a lehetősége, de erről úgy tűnik, hogy a Magyar Nemzeti Bank ügyvezetője nem tudott.

Viszont ha valóban a TEK vizsgálata alatt van több – egyelőre csupán gyanús – utalás, akkor sem valószínű, hogy mindez olyan mértékű problémát jelentene, amit a jelenlegi eszközökkel ne lehetne nyomon követni, hiszen bizonyosan lett volna legalább egy-két eset az elmúlt évekből, a pécsi orvos 2003-ban történt utalásán kívül, ami megemlíthető lett volna. Azonban más esetről – legalábbis nyilvános hozzászólóként – senki sem tudott. A fentiek tükrében viszont nehezen hihető, hogy a hatóságok most valóban a terrorellenes harc jegyében szeretnének folyamatos hozzáférést kapni a bankszámlák forgalmi adataihoz.

Ha tetszett az írás, akkor ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom