Honvédelem és nemzetbiztonság

Panther Strike 2016

Panther gyakorlat

Rutinos repülőnap-látogatóként emelkedett hangulatban, és a Várpalota-Székesfehérvár tengelyen tapasztalható, elmét próbáló forgalomkorlátozás nyomán, emelkedett vérnyomással érkeztem meg az MH Pápa Bázisrepülőtérre, ahol a Honvédelmi Minisztérium sajtóirodájának köszönhetően részt vehettem a Panther Strike 2016 elnevezésű, többnemzeti repülőkiképzés sajtónyilvános napján.

A honvedelem.hu korábbi cikke nyomán tudni lehetett, hogy amerikai részről F-16-os (Block 30) típusú repülőgépek, Szlovákiába települt A-10-es csatarepülőgépek, KC-135 típusú légi utántöltő repülőgép és C-17-es típusú nehéz légi szállító repülőgépek vesznek részt a Magyarországon zajló nemzetközi repülőkiképzésen.

„A kiképzés során a résztvevők közösen biztosítják a repülőtéri műveleteket, valamint gyakorolják a szárazföldi erők közvetlen légi támogatását (Close Air Support – CAS), a légi utántöltést, a harctéri légi irányító (JTAC) és a többnemzeti környezetben végrehajtott levegő–levegő (A-A) harcászati feladatokat” – olvasható a honvedelem.hu oldalán.

A feladatok közül – tekintettel arra, hogy az A-10-es repülőgépek milyen pusztító erőt képviselnek – engem a harctéri légi irányító (JTAC) tevékenység érdekelt volna leginkább. A JTAC a szárazföldi csapatok légi támogatását biztosítja, a saját csapatokhoz közeli légicsapások hatékonyságának és bizonságának növelésével. Erről az Air Base blog írt egy hosszabb összefoglalót korábban.

Ilyen tekintetben, ugyan egy kiválóan ómegszervezett és egyébként a sajtónyilvánosság számára tényleg maximálisan nyitott rendezvényen lehetett résztvenni, mégis jó lett volna látni bármit magából a gyakorlatból is, ha már ez volt a rendezvény apropója. Erre azonban nem került sor.

Amit azonban látni lehetett

A rendezvény egy statikus bemutatóval indult egy A-10-es csatarepülőgéppel, Gripen-vadászgéppel, PC-9M felderítő repülőgéppel és egy F-16-ossal. Utóbbiból két repülőgép egy-egy alacsony áthúzással mutatott fel valamit a vadászrepülőgépek dinamikájából.  Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok nagykövet-asszonya és Simicsó István honvédelmi miniszter ezt követően megtekintette a repülőgépeket, illetve üdvözölték a katonai állomány jelen levő tagjait. Ezt követték Colleen Bellnek és Simicsó Istvánnak a beszédei, melyekből nem szeretnék semmit kiemelni, mivel aki kedvet kap hozzájuk, meg is tekintheti őket.

Colleen Bell beszéde

Simicskó István beszéde

A beszédek nyomán én legfeljebb arra a furcsaságra szeretnék rámutatni, hogy a kiképzésen, az F-16-osokkal részt vevő 140th Wing, Colorado Air National Guard saját honlapján, egyértelműen jelzi, hogy a Panther Strike 2016 gyakorlat az Operation Atlantic Resolve cselekvéssorozat része, mely a NATO, és különösen az Amerikai Egyesült Államok válasza Oroszország ukrajnai beavatkozására.

Ezt Colleen Bell nem említette (ellenben „hivatalosan” tőle lehet tudni a szlovák MiG-29-esek részvételéről is), Simicskó István pedig azt hangsúlyozta, hogy a gyakorlott képességek bármely fenyegetés elleni fellépés hatékonyságát növelni fogják.

A hivatalos program fakultatív interjúkészítéssel folytatódott, én inkább tovább fotózgattam a haditechnikát. A program zárását követően a szakértők meginvitáltak az MH Pápa Bázisrepülőtér vélhetően legjobb spotter pontjára, ahonnan remek rálátás nyílt a felszálló repülőgépekre. Ez a pont egyébként a tűző napon, egy kukoricás szélén volt, ahol számomra a legérdekesebb információk hangzottak el a hozzáértők részéről.

Bár a repülőnapok során volt többször volt már szerencsém megtapasztalni a vadászrepülőgépek dübörgését, de az elsőként felszálló F-16-os zajába tényleg belefájdult a fülem.

Ezzel a kis videóval zárnám a bejegyzésem. Összességében magáról a hadgyakorlatról – technikai értelemben – túl sok minden nem derült ki számomra, de maga a rendezvény abszolút professzionális volt. Ezúton is szeretném megköszönni mindenkinek a segítségét, ami lehetővé tette a részvételemet, illetőleg a Honvédelmi Minisztérium sajtóirodájának a nyitottságát.

Ha tetszett az írás, akkor ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom