Honvédelem és nemzetbiztonság

OTT-One a védelmi iparban

OTT-One

Sikeresen zárta a 2018-as évet az OTT-One, hiszen főbb pénzügyi mutatói – árbevétele és adózott eredménye is – intenzíven növekedett az előző év azonos időszakához képest – áll az OTT-One jogalappal.hu-hoz eljuttatott közleményében. Az OTT-One árbevétele közel 50, nettó eredménye pedig több mint 90 százalékkal nőtt 2018-ban.

Árbevétele 1.700.867.000 forintra emelkedett, amely közel 50 százalékkal több a 2017-es adatokhoz képest. Adózott vállalkozási eredménye pedig több mint 90 százalékkal haladta meg az előző évi eredményt – 111.408.000 forintról 215.534.000 forintra. A társaság saját tőkéje 1.648.534.000 forinttal, összesen 2.284.730.000 forintra emelkedett.

A társaság tevékenységét tekintve a tavalyi évben a streaming (digitális videótartalom kiszolgálás) mellett egyre nagyobb hangsúly kapott a biztonságtechnológiai üzletág. Ezen belül a blockchain alapú high-tech biztonságtechnikai fejlesztések, valamint a biometrikus azonosítás és az egyedi hardware megoldások kerültek a fókuszba. Ezen fejlesztések támogatása érdekében a vállalat folytatta intenzív K+F-tevékenységét az üzletágon belül, ezáltal világszínvonalú és innovatív megoldásokat kínálhat, akár még az ipar 4.0 területén is.

Az OTT-One 2018. évi meghatározó eseményeiből néhányat ki is emelnék:

  • A tavalyi év jelentős eseménye volt egy tudományos és technológiai, valamint kereskedelmi tevékenységet célzó együttműködési szerződés aláírása a kolumbiai Védelmi Minisztérium tulajdonában lévő Corporación De Alta Tecnología Para La Defensa („CODALTEC”) társasággal 2018 májusában. Az együttműködés célja az OTT-One Nyrt. által fejlesztett high-tech biztonságtechnikai megoldások rendszeresítése a CODALTEC, valamint egyéb kolumbiai honvédelmi szervek számára, emellett a CODALTEC viszonteladóként is képviselheti az OTT-One Nyrt. termékeit.
  • 2018-ban a tőzsdei társaság együttműködésre lépett a kongói Demokratikus Köztársaság, a Kongói Köztársaság, Kenya, Ruanda és Burundi képviselőivel, amely alapján a vállalat többek között magas biztonságú, vénascanner alapú betegazonosítást biztosít a Magyarországra utazó magánpáciensek körében.
  • 2018 első félévében értékesítési ügynöki és viszonteladói szerződést kötött Dubaiban (Egyesült Arab Emírségek) bejegyzett partnerével. Ennek értelmében az OTT-One közel 2,3 millió euró értékben szállított le egy olyan informatikai biztonsági rendszert, amely blokklánc-alapú hitelesített adatkövetést tud megvalósítani.
  • Az OTT-One viszonteladói szerződést írt alá az Egyesült Királyságban bejegyzett Asura Vision Ltd. társasággal, amely az Asura Technologies brand tulajdonosa. A szerződéssel az OTT-One Nyrt. az egész világra kiterjedő kizárólagos viszonteladói jogosultságot szerzett az Asura által fejlesztett, mesterséges intelligencián alapuló objektumfelismerő rendszerének értékesítésére, amelyet többek között gépjárművek rendszámtábláinak, járművek típusának és fegyverek automatizált felismerésére fejlesztettek ki. Ezt követően a társaság – amerikai partnere közreműködésével – stratégiai megállapodásokat kötött a fenti technológiák hasznosítására az amerikai T2 Systems, Inc. és Umojo vállalatokkal.
  • Ősszel a társaság a Honvédelmi Minisztérium határozata alapján „NATO Beszállításra Alkalmas” minősítést szerzett. A minősítési eljárás keretében a Biztonsági Beruházási Bizottság megállapította, hogy a társaság megfelel az előírt szakmai és pénzügyi-gazdasági feltételeknek. A minősítés megszerzése fontos lépés volt a részvénytársaság életében, mivel előfeltétele annak, hogy részt vegyen bizonyos, a Honvédelmi Minisztérium által, illetve a NATO Biztonsági Beruházási Program keretében meghirdetett beszerzési eljárásokon.
  • Tavaly év végén megalakult a „CybAIr Klaszter”, amelynek célja korszerű informatikai megoldások (mesterséges intelligencia, Big Data, Internet of Things, machine learning, cybersecurity stb.) implementálása a légiközlekedés, a léginavigációs szolgáltatások, a levegőtisztaság és a repülés biztonsága terén. A „CybAIr Klaszter” alapító tagjai között az OTT-One Nyrt. is szerepel. A klaszter elnökét a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálató Zrt., az alelnököket a T-Systems Magyarország Zrt., az OTT-One Nyrt., valamint a Budapesti Műszaki Egyetem fogja delegálni. Az OTT-One-t elsősorban az innovatív technológiákban való szakértelme miatt kérték fel a klaszterhez való csatlakozásra. Emellett a társaság a tervek szerint a klaszter munkájához online oktatási megoldásaival is hozzá tud járulni.
  • Az OTT-One emellett egy saját, több célt kiszolgáló szerverkapacitás beszerzését és egy védett, minősített szerverközpont kialakítását kezdte meg 2018 decemberében. A szerverpark nagy része, 800 szerver már leszállításra és kifizetésre került, a teljes projekt pedig várhatóan 2019 második negyedévére készül el. A mintegy 1,1 milliárd forint értékű beruházást az OTT-One Nyrt. teljes egészében saját forrásból finanszírozza.

Az OTT-One tevékenységétől függetlenül szerintem érdekes kérdéseket vet fel, ha egy a tőzsdén jegyzett vállalat bevételeinek esetleg jelentős, meghatározó része olyan szerződéskötésekből származik, amelyek léte vagy lényeges tartalma – minősítésükre tekintettel – egyébként nem megismerhető, hiszen így a befektetők tájékoztatása nehézségekbe ütközhet. Az OTT-One ilyen jellegű tevékenysége és működése mindenesetre a mostani közlemény fényében szerintem meglepően transzparensnek tekinthető.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom