Honvédelem és nemzetbiztonságInformatika

Öt éve jogalappal függetlenül

évforduló

A Jogalappal portál elindításakor, és azóta is az volt, illetve az a célom, hogy pártpolitikai céloktól és gondolatoktól mentes, az érdeklődési és szakmai területeimet lehetőség szerint minden szempontból bemutatni, és elemezni képes, független tartalmakat hozzak létre.

Jogalappal az első bejegyzésem majdnem egészen pontosan öt évvel ezelőtt készült, még a blog.hu felületére. Az előzetes terveimet felülírva, egy konkrét írásomra adott reakciók miatt határoztam úgy később, hogy bár megtisztelő az Index.hu folyamatos kiemelése, de írásaimat inkább egy saját portálon szeretném a továbbiakban megosztani.

Utólag visszatekintve erre az időszakra – számomra is meglepő – de úgy gondolom, hogy létezett egyfajta öncenzúra számomra, amely befolyásolt abban, hogy olyan tartalmakat írjak, ami végül kikerülhet a “blogketrecbe”, és amely népszerű az “eredeti” index.hu olvasói számára.

Az önálló oldallal egyidejűleg tehát nyilvánvalóan lemondtam sok száz, sok ezer, vagy talán még inkább: sok tízezer ember eléréséről. Cserében nemcsak mindenféle befolyástól, hanem immáron (majdnem teljesen) öncenzúra-mentesen írhatom le a gondolataimat, ezt jelenti a függetlenségem, illetve a portál függetlensége.

Ezt egyetlen tényező képes csorbítani: sohasem írok egyetlen olyan vállalkozásról, szervezetről, intézményről sem, amelynek a mindennapokban dolgozok, vagy dolgoztam, vagy amellyel bármilyen módon kapcsolatban vagyok, vagy voltam a munkavégzésem során.

Természetesen az elmúlt 800 bejegyzésem között (vagyis öt éve, nagyjából minden másnap írok egy bejegyzést) könnyedén lehet találni olyat, ami egyik, vagy épp másik politikai oldalnak kedves, meg olyat is ami egyiknek sem. Lényegében megtiszteltetés számomra, hogy egy olyan weboldalt készítettem, amit a pestisracok.hu ugyanúgy meghivatkozott már, mint a nepszava.hu.

Ezek alatt az évek alatt sokakkal megismerkedtem, mondhatni: érdeklődő közösség tagjává váltam. Kaptam támogató és bíráló szavakat egyaránt, mindkettőnek ugyanúgy örülök, és bízom benne, hogy mindkettő jobbá képes tenni az írásaimat. Amikor bárki megkeresett és segítséget kért, akkor szívesen segítettem, ha tudtam, akkor a szakmai véleményemmel, ha nem, akkor iránymutatással.

Amikor pedig valaki jogos kritikát fogalmazott meg, igyekeztem korrigálni, ha szükséges volt, akkor az adott kérdést ismételten megvizsgálni, és ennek megfelelően módosítani. Ettől függetlenül, illetve ezen túlmenően valamennyi írásom bármiféle befolyástól mentesen született. Egyetlen cikket, de még a vázát sem “kaptam” soha senkitől, minden bejegyzést én írtam, az elsőtől az utolsó betűig, a mindenkori legjobb tudásom szerint.

Ez persze nem jelenti azt, hogy konkrét témákra ne kaptam volna javaslatokat, ötleteket, ezekből aztán viszont akkor, és főleg olyan tartalommal készült, vagy nem készült bejegyzés, amit legjobb belátásom és tudásom szerint jónak láttam, vagy épp az időm engedte.

Ezt annyira komolyan gondoltam és gondolom ma is, hogy évekkel ezelőtt volt olyan közeli, személyes kapcsolatom, ami lényegében azzal kérdéssel zárult le örökre, hogy szívesen segítene az írásaim – előzetes – megformálásában.

Hogy mit jelent a független írás? Egyfelől egy lehetőséget, hogy torzítás-mentesen is megismerhetők legyenek olyan, szerintem fontos szakmai kérdések, amik bármely felületen, médiában másként, vagy nem is jelennének meg. Másfelől viszont nyilván magába hordozza a tévedés lehetőségét, ami egészen biztosan előfordult már a 800 bejegyzés egy, remélem kisebb részében.

És hogy mit jelent számomra a független írás? Egyszerre mindent és semmit. Mindent, mert nyilvánvalóan csak elhivatottsággal, jó vagy rossz értelembe vett megszállottsággal lehet erre ennyi időt áldozni (nyilván az oldal fenntartásának költsége ehhez képest marginális). Összességében talán 15 éve blogolok saját oldalakon. Névvel ez talán komoly felelősség is.

Nekem pedig így is megéri blogolni, mert ezen a felületen azzal foglalkozhatok, ami az érdeklődésemet lefedi. És azért is, mert olyan embereket ismerhettem meg (12 éve a feleségemet is), olyan szakmai tudást, vagy épp emberi tapasztalatokat, élményeket szereztem, amiket máskülönben soha nem lett volna lehetőségem. Ezeket pedig már soha nem lehet elvenni tőlem.

Másfelől pedig semmit. A bitek, bár most, öt év múlva is változatlanok, de bármikor a semmivé lesznek. A függetlenségből pedig semmi sem épül, ezzel az ajtók nem megnyílnak, hanem épp ellenkezőleg: bezárulnak.

Ezt a döntést azonban már elég régen meghoztam (hiszen én magam voltam egyáltalán nem független is), és ha ez valaha is megváltozna, akkor az megint csak az én döntésemen fog múlni. Ha pedig így lesz, akkor nem lesz ott többé a független szó a portál fejlécében. 

Addig viszont maradok az ami most is: jogalappal függetlenül.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom