Külföld

Orosz segítséggel küzd Szerbia a koronavírus ellen

Szerbia

Az talán nem meglepő, hogy Oroszország segítséget nyújt Szerbiának a COVID19 koronavírus járványhelyzet kezelésében. Az erről szóló hírek már hetekkel ezelőtt megjelentek a világhálón, mint ahogy az orosz hadsereg speciális egységei segítséget nyújtottak már Bosznia-Hercegovinában, sőt, Olaszországban is.

Az első hírek szerint az orosz katonai orvosi és ápolói csapatok felmérték az szerb egészségügyi és járványügyi helyzetet, és módszertani segítséget nyújtottak a szerb orvosoknak, 15 szerb város és település több mint 50 egészségügyi intézményében.

A Szerbia déli városaiban tapasztalható nehéz helyzet miatt több orvosi csoportot és egy speciális felszereléssel rendelkező, ABC-védelemmel foglalkozó szakemberekből álló csoportot is Nis városába helyeztek át.

Ott részt vettek egy kórház fertőtlenítésében és felkészítésében, majd pár nappal ezelőtt az orosz és szerb egységek közös munkában fertőtlenítették a Požarevac-i szerb katonai kiképző központ területét is.

Mindez talán nem nevezhető váratlannak, azonban a napokban egy újabb híradás jelent meg az orosz védelmi minisztérium weboldalán. Az újabb hírek szerint az orosz (és szerb) egységek lényegében egész Szerbia területén tevékenykedtek már, többek között a Vajdaságban, Újvidéken is.

Ami viszont talán már meglepő, hogy a cikk szerint az orosz katonai egységek lényegében az első naptól kezdve vezetési pontot építettek ki, és valós időben hozzáfértek a szerb koronavírus helyzetre vonatkozó valamennyi információhoz, közvetlen összeköttetésben a szerb védelmi és egészségügyi vezetéssel.

A begyűjtött információk alapján pedig lényegében egy döntéstámogatási rendszert dolgoztak ki és az alapján azonosították a beavatkozási pontokat és irányították valamennyi katonai egység munkáját Szerbiában, ami bizonyos értelemben jóval túlmutat az utcákon megjelenő orosz-szerb szívecskés zászlóval fertőtlenítő Kamazok jelentőségén.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld