Külföld

Obama az utolsó napján halálos üzenetet küldött az al-Kaida szíriai csoportjának

al-Kaida bombázás

Miközben a világ 2017. január 20-án Trump beiktatásának ceremóniájával volt elfoglalva, egy különös bevetés zajlott Szíria légterében, amelynek eredményeként pusztító erejű csapást mért az amerikai légierő egy al-Kaida kötődésű kiképzőtáborra. A bevetést nemcsak a szokatlan időzítés (néhány órával később beiktatták az Amerikai Egyesült Államok következő elnökét, Donald Trumpot), hanem a helyszín és az előzmények is meglehetősen különlegessé teszik.

Az előzmények kapcsán elegendő 2017. január 2-ig visszatekintetni, amikor arab kötődésű webportálokon jelent meg a hír, miszerint az al-Kaidából kivált terrorszervezet, a Jahbat Fateh al-Sham egyik irányítójának, Abu Omar al-Turkistaninak autókonvoját dróntámadás érte, amiben a katonai vezető is életét veszítette. A Jahbat Fateh al-Sham korábban al-Nusra néven vált ismertté. A terrorszervezet igen aktív Szíriában, jelenleg nagyobb területeket Aleppo-tól nyugatra, Idlib környékén tartanak az ellenőrzésük alatt.

A hírt aznap egy iráni weboldal is megerősítette, annyiban kiegészítve a beszámolókat, hogy Abu Omar al-Turkistani halála komoly csapást jelent nemcsak a Jahbat Fateh al-Sham terrorszervezetnek, hanem az Észak-Szíriában aktív, többi szélsőséges lázadó csoportokra nézve is. Személye ugyanis új, radikális egységet hozhatott volna létre a környező területeken.

A légicsapásról csak napokkal később, 2017. január 5-én számolt be a nyugati sajtó. Az amerikai védelmi minisztérium egy viszonylag szűkszavú közleményt adott ki, miszerint két járművet és öt terroristát semmisítettek meg Szíria északnyugati részén, Sarmada térségében. Ezt egy újabb csapás követte január 3-án, amikor hat járművet és kilenc további célpontot semmisítettek meg, legalább 15 terrorista halálát okozva.

A sajtó később tovább pontosította az információkat, miszerint a Jahbat Fateh al-Sham terrorszervezet vezetése volt a támadások célpontja, és a sikeresen megölt Abu Omar al-Turkistani a Turkistan Islamic Party négy legfontosabb vezetőjének egyike volt, továbbá a tíz legbefolyásosabb szíriai dzsihadista közé tartozott.

A meglepő fordulat 2017. január 10-én történt, amikor az események után egy héttel, az orosz média egészen más megvilágításba akarta helyezni a szíriai eseményeket. A Sputnik News szerint január 3-án, a már említett Sarmada lakott területére, egy B-52-es nehézbombázóval mért csapást az amerikai légierő, a támadásban pedig 20 civil halt meg. Az orosz forrás szerint a légitámadás azért is érthetetlen, mert a területen korábban már megszűnt az ellenségeskedés. Ráadásul szerintük semmilyen érdemi eredményt nem ért el az amerikai légierő a légicsapással.

Az ugyancsak orosz RT lényegében ugyanezeket az információkat erősítette meg, kiegészítve a „vádakat” azzal is, hogy orosz katonai vezetők szerint az amerikaiak nem egyeztettek velük az akcióról. Mindez azért különösen nehezen hihető, mert az első, arab híradások is dróntámadásokról szóltak, valamint arról, hogy a januári légicsapásokban (a nyilvánvalóan terrorista) Abu Omar al-Turkistani is életét veszítette, ami mindenképp eredményként értékelhető. Nem világos az sem, hogy a hasonló információkat, rendszeresen a saját érdekek mentén bemutató, orosz média miért várt egy hétig a nyilvánosság előtt később sem megalapozott vádak megfogalmazásával.

De a légitámadás helyszíne sem volt mindennapi. Valamivel több, mint egy éve, gyakorlatilag ugyanebben a térségben repült az az orosz Szuhoj Szu-24-es repülőgép is, amit végül a török légierő lőtt le. A környék már csak ezért is hemzseg a légvédelmi egységektől, ezért óriási meglepetés lenne, ha a hatalmas méreteiről és félelmetes mennyiségű fegyverzetéről elhíresült B-52-es bombázóval és több csapásmérő drónnal az Amerikai Egyesült Államok egyszercsak megjelenne a térségben és zavartalanul bombázni kezdene a lopakodónak semmi esetre sem tekinthető, óriási repülőgéppel.

Trump beiktatásának napján – de még azt megelőzően azonban pontosan ez történt. Elsőként a Reuters számolt be arról, hogy a szíriai Idlib térségében sikerült megölni Mohammad Habib Boussadoun al-Tunisi terroristavezért, aki nyugati célpontok ellen szervezett terrortámadásokat. A Fox News másnapi cikke szerint legalább 100 al-Kaida terrorista meghalt egy B-52-es bombázó, és pontosan nem ismert számú drón támadásában, Aleppo-tól nyugatra, a török határ közelében.

A cikk felhívta a figyelmet arra is, hogy a hírszerzési információk szerint legalább 2013 óta üzemel a tábor, ezért nem egyértelmű, hogy eddig miért nem semmisítették meg. Amerikai tisztek szerint korábban már támadta a kiképzőközpontot az orosz légierő, azonban az nem volt eredményes. A The New York Times információi szerint a bombázás célpontja kifejezetten a Shaykh Sulayman kiképzőközpont volt. Ez a forrás is megerősítette Mohammad Habib Boussadoun al-Tunisi halálát.

Az Al Jazeera a Syrian Observatory for Human Rights szervezetet idézte, szerintük legalább 40 fő halt meg a  légicsapásokban. Az újság azt emelte ki a támadások kapcsán, hogy a Jahbat Fateh al-Sham terrorszervezet nem részese a 2016. december 30-án életbe lépő, török-orosz közvetítéssel megkötött fegyverszüneti megállapodásnak. A Stripes később úgy foglalta össze az elmúlt napok eseményeit, hogy ezek a légicsapások alkalmasak voltak az al-Kaida kapacitásainak jelentős csökkentésére és belharcokat eredményezhet a különböző terrorcsoportok között.

Egyes források szerint nem teljesen egyértelmű, hogy Obamának külön parancsot kellett-e kiadnia a támadás kivitelezéséhez, de ettől függetlenül is: a helyszín, az előzmény és az időzítés mindenképp figyelemre méltó. A katonai akció ugyanis mindössze órákkal előzte meg a formális hatalomátadást, miközben a térség (és tágabb környezete) határozottan kockázatosnak tűnik egy B-52-es bombázóval kivitelezett, amerikai légitámadás számára. Ennek ellenére az akció állítólag civil áldozatok nélkül, teljes sikerként zárult, ami mindenképp figyelemre méltó lezárása Obama főparancsnoki tevékenységének, még ha ilyen téren túl sok elismerést nem is kapott korábban.

Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld