Külföld

Nézőpont kérdése, hogy vicces-e, de az szerintem biztos, hogy fake „az orosz hadsereg” üzenete az amerikai felderítő műholdaknak

ukran

Nagyot futott az utóbbi órákban egy felvétel, melyen az ukrán határ mellett felsorakozó orosz járművek egy furcsa alakzatban láthatók. Az alakzat pedig nem mást, mint az orosz HUJ, azaz magyarul ~F..S szót formázza.

Akár onnan is kezdhetném a gondolatmenetet, hogy ha az amerikaiaknak üzenne bárki is, akkor azt angolul is megtehették volna, pl. F..K szóval, szerintem van is elég harcjármű hozzá arrafelé.

De persze lehet azt mondani, hogy egy direkt, angol nyelvű üzenet nem lenne politikailag, diplomáciailag korrekt (már amennyire egy ilyen üzenet egyáltalán az lehet), illetve nyilvánvalóan a potenciális ellenfelek körét sem fedné le, nyelvi tekintetben.

A kép persze mindenki számára ismerős lehet, hiszen pár napja épp ezen egy nagyon hasonlón hüledezett a fél világ az orosz készülődés bizonyítékaként. Fel is merülhet a hírfogyasztóban, hogy vajon tényleg ennyire bevállalták-e az üzenetet, én aligha hinném.

ukran

Forrás: Google Search/Twitter

Erre a következtetésre az alábbiak miatt jutottam:

  1. Az utólag módosított képet szándékosan vágták el úgy, hogy a MAXAR logó már ne látszódjon,
  2.  A magasabb tárgyak, növényzet árnyékai teljesen azonos módon vetülnek a földre (hovatovább a kép tájolása is tökéletesen egyezik), ez két olyan felvételen, amik között hetek telnek el, aligha lehetséges,
  3. Az összes jármű ugyanott áll a két felvételen, kivéve a középső területet. Természetesen az nehezen, de elképzelhető, hogy a járműveket tömegesen leállították és nem mozgatják napi szinten, de az aligha, hogy semmilyen változás ne legyen, például a bekeretezett épület(?) környékén se (járőr járművek?).
  4. A középső terület az új képen egy egységes, sötétebb árnyalatú talajt „kapott”. Ez a sötét szín az eredeti képen is megjelenik, de az a járművek által kitaposott utat, nyomvályút jelöli.  Akárhogy is közlekedtek, az lehetetlen, hogy a teljes terület hirtelen nyomvályúvá váljon.

Meglehet, hogy el is ül a téma, de egyelőre meglepve látom, hogy a rengeteg lájk mellett az üzenet nyelvi megfejtésén gondolkodik leginkább az internet népe, pedig szerintem ordít róla, hogy fake news…

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld