Honvédelem és nemzetbiztonság

Nemzetbiztonsági és Honvédelmi mozaik 2016/5

Hortobágyi tűzszerészbaleset

A tragikus tűzszerészbaleset nyomán Simicskó István honvédelmi miniszter a tegnapi nap folyamán bejelentette, hogy a Hende Csaba által létrehozott szabályozást megváltoztatva, ismét lehetővé fogja tenni a hősi halált halt magyar katonák posztumusz történő előléptetését. A döntés gyakorlatban történő megvalósulására nem kellett sokat várni.

A honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnöke által alapítható és adományozható elismerésekről szóló 15/2013. (VIII. 22.) HM rendelet módosítását követően, a honvédelmi miniszter, a hősi halottá nyilvánított személyt eggyel magasabb rendfokozatba előléptetheti, kinevezheti, vagy hadnagy rendfokozatba kinevezheti. Az új szabályokat visszaható hatállyal, 2016. július 1-jétől kell alkalmazni.

Egy másik jogszabály alapján, hamarosan új szintre emelkedhet a V4 katonai együttműködésének rendszere. A miniszterelnök 72/2016. (VII. 1.) ME határozata alapján ugyanis egyetért a V4 keretekben történő, határokon átívelő légi műveletekkel kapcsolatos együttműködésről szóló megállapodás létrehozásával.

Az úgynevezett Cross-Border Operations (CBO) műveletek kapcsán már jelenleg is több bilaterális egyezmény van érvényben, ezek V4 szintű, egységes szabályozásának igényéről először 2015 tavaszán cikkezett a szaksajtó. A kormányfői szintű egyeztetéseket már 2015 nyarára várták, ehhez képest némileg megkésve indulnak most meg a konkrét tárgyalások.

A tűzszerészbaleset kapcsán, az eddigi sajtóértesülések, egyöntetűen arról számoltak be, hogy a tragédiát egy ОФАБ-250 típusú repeszromboló bomba felrobbanása okozta. Ezt a fegyver rendkívül elterjedt volt a szovjet eredetű haditechnikát alkalmazó légierőknél, de annak változatait ma is alkalmazzák, például a Szíriában bevetett orosz légierő is. Ettől függetlenül még 2012-ben készült ez a felvétel egy el nem működött ОФАБ-250 bomba szíriai szállításáról.

Újabb cég és határidő is felbukkant a mai napon megjelent Közbeszerzési Értesítőben, a hortobágyi lőtér mentesítésének tűzszerészeti munkái vonatkozásában. A feladatok ellátásában szakértőként részt vevő NORUXO Mérnöki Szolgáltató és Tanácsadó Kft. eredetileg 2016. június 30-ig volt köteles a munkát elvégezni, de a 2016. július 3-án (vagyis a tragikus eseményeket követő vasárnap) feladott közbeszerzési hirdetményük szerint, a végteljesítési határidőt már május közepén 2016. november 30-ra módosították.

Ha tetszett az írás, akkor ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom