Honvédelem és nemzetbiztonság

Nemzetbiztonsági és Honvédelmi mozaik 2017/1

Határzár

A tegnapi napon több új, illetve módosító jogszabály is napvilágot látott, amely talán érdekes lehet, ezért arra gondoltam, hogy a már megszokott módon tömören bemutatnám az új szabályokat. Címszavakban: bekapcsolták a 900 V-os jelzőrendszert a határon, ezentúl a Terrorelhárítási Központ védheti a Miniszterelnök és a Legfőbb Ügyész környezetét, családját is, folytatódik a Magyar Honvédség milliárdos járműbeszerzése és kiírták a Mi-24-esek felújítására vonatkozó közbeszerzést.

Meglepő módon egyenesen Orbán Viktor Miniszterelnök írta alá azt a kormányhatározatot, amely elrendelte a magyar–szerb határon kiépítésre kerülő intelligens jelzőrendszer 900 V névleges feszültségű „alapesetben történő üzemelését.” Ez azért különös, mert más körülmények között egy ilyen eljárás talán csak egy szimpla vezetői utasítás lehetne. A Belügyminisztérium korábban felhívta a figyelmet, hogy a jelzőrendszert – a szabványnak megfelelően – a nemzetközi minősítő “emberi élet veszélyeztetésére alkalmatlannak” minősítette.

Megváltozik a védett személyek és a kijelölt létesítmények védelméről szóló 160/1996. (XI. 5.) Korm. rendelet szövege is. A változtatások leginkább a Terrorelhárítási Központ feladatait érintik. A módosítás alapján ez a szervezet látja el a Miniszterelnökkel, vagy a Legfőbb Ügyésszel közös háztartásban élő házas- vagy élettársak és gyermekeik személyvédelmét, ha az alapos okból szükséges.

Ugyancsak a Terrorelhárítási Központ felelős ezentúl azon személy ideiglenes védelméért is, akit közéleti tevékenysége miatt személye, vagy közvetlen környezete ellen irányuló erőszakos bűncselekménnyel fenyegettek meg (és köze van a Miniszterelnökhöz vagy a Legfőbb Ügyészhez), illetve egyéb alapos okból védelme szükséges. Vélhetően leginkább megfenyegetett politikusok, családtagok kerülhetnek így átmenetileg a Terrorelhárítási Központ védelme alá.

A Kormány egyetért azzal, hogy a  speciális katonai terepjáró gépjárművek, valamint a  kapcsolódó szolgáltatások beszerzése, a  2003-ban elindult „Gépjármű Beszerzési Program” (a  továbbiakban: GBP) folytatásaként, a 2018–2026 közötti időszakban egy új GBP keretében folytatódjon. A  honvédelemért felelős miniszter az 5 milliárd forintot meghaladó összegre, több költségvetési év előirányzatait érintően kötelezettséget vállalhat azzal, hogy a kiadás mértéke a 2018–2026 időszakban nem haladhatja meg a 60,18 milliárd forintot.

Kiírta továbbá a Magyar Honvédség a Mi-24-es helikopterek felújítására vonatkozó uniós közbeszerzési eljárását is, melynek keretei között 6 darab Mi-24P és opcionálisan 6 darab Mi-24V helikopter komplex ipari nagyjavítására fog sor kerülni. A tárgyalásos eljárás ajánlattevőjének – többek között – 5 darab Mi-24-es nagyjavítást kell igazolni referenciaként az elmúlt három évből. A jelentkezés határideje 2017.08.04.

Ha tetszett az írás, akkor ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom