Honvédelem és nemzetbiztonság

Nemzetbiztonsági és Honvédelmi mozaik 2016/9

EUTM

Alig száradt meg a tinta a Honvédelmi Sportszövetséget létrehozni kívánó törvényjavaslaton, máris óriási költekezésre készül a kormány a lőtérfejlesztő program alapján. Emellett bővítették azért a Magyar Honvédség eszközparkját is, sőt még a szomáliai misszióval kapcsolatban is döntés született.

Mint arról korábban beszámoltam: a kormány gőzerővel dolgozik a Honvédelmi Sportszövetség megalakításán. „A javaslat indoklása szerint a kormány szándéka az volt, hogy megteremtse annak szervezeti formáját, hogy a honvédelem ügye iránt elkötelezett állampolgárok önkéntes alapon, a rendszeres testmozgásra épített honvédelmi nevelési programon keresztül, a honvédelmi szempontból hasznosítható tudást, előképzést szerezzenek, az esetleges katonai szolgálatot és alapkiképzést megalapozó ismereteket elsajátítsák” – olvasható a honvedelem.hu beszámolójában.

Mielőtt a militáns érzületű lakosság nagyon megörülne: tagok csak civil szervezetek lehetnek, amelyek a Honvédelmi Sportszövetség helyi, területi és országos hálózatának részeként működve – a sportági szakszövetségek önkéntes együttműködésével – vesznek majd részt a honvédelmi sportok szervezésében.

A magam részéről úgy gondoltam, hogy a „biznisz” ezen a szinten meg is fog állni, de a napokban  Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a kormány támogatta a Honvédelmi Minisztérium további javaslatát is, amely szerint az országban új lőterek épülnek. Ennek eredményeként, összesen 197 lőtér létesülhet a következő három évben, 27 milliárd forintból. Ez elképesztő összegnek tűnik, ismerve a kínálatot jelenleg alakító piaci kereslet nagyságát.

Az idei év végére azért haditechnikát is sikerült átadni a honvédek számára, hiszen a honvédelmi- és haderőfejlesztési program részeként hatvannégy technikai eszközt kapott a Magyar Honvédség, mintegy 4 milliárd forint értékben. Az átadott eszközök láttán elmondható, hogy jól szerepelt a Volkswagen-csoport, hiszen számos Habony-szürke kisbusz haditechnikai eszközt sikerült beszerezni, de ivóvíz-vontatmány és rakodógépek is a harcoló alakulatok rendelkezésére állnak ezentúl.

Végezetül érdemes megemlíteni, hogy folytatódik hazánk szerepvállalása a szomáliai EUTM misszióban, amely nem vesz részt közvetlen harcérintkezésben, hanem kiképzési feladatokat lát el. A misszió 2010 óta nyújt katonai alap- és vezetőképzést, valamint szakképzést, továbbá tanácsadást a szomáliai kezelésben lévő katonai kiképzési rendszerre vonatkozóan.

Dr. Horváth Csaba volt az egyik első önkéntes műveleti tartalékos, aki külföldi misszióban képviselte a Magyar Honvédséget. Kinti élményeiről, motivációiról és tapasztalataitól írt korábban érdekes összefoglalót a honvedelem.hu. A világ egyik legveszélyesebb városában felállított katonai tábort egyébként több alkalommal is támadás érte. A mostani döntés nyomán, az EU-magyar misszió legalább 2018. december 31-ig fog folytatódni.

Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom