Honvédelem és nemzetbiztonság

Nemzetbiztonsági és Honvédelmi mozaik 2016/7

Kézikamera beszerzés

Kevés sikeresebb program említhető a Magyar Honvédség eszközellátása kapcsán, mint az AS-350B típusú helikopterek átvétele az Országos Mentőszolgálattól. A gyakorlatban jól bevált helikopterek, egy uniós jogszabály miatt nem végezhetnek többé légimentést, de a Magyar Honvédségnél felmerülő kiképzési, légi megfigyelő, felderítő repülésekre, valamint futár feladatok ellátására kiválóan alkalmas maradt.

A helikopterek fenntartására most közbeszerzést írt ki a Honvédelmi Minisztérium. Az eljárás elnevezése kissé csalóka, mivel az „AS-350B típusú helikopterek fenntartása keretszerződés (2016-2017)” szövegtervezete szerint csak 2016. december 31-ig fognak szólni a feladatok. A dokumentációból kiderül, hogy számos alkatrészt kell majd biztosítani a helikopterekhez, amelyek – egyenként – körülbelül 300 órát fognak még a tervek szerint repülni 2016 végéig, ennyire fog szólni ugyanis a karbantartási szerződés. A szerződés keretösszege egyébként máris ismert, hiszen a csatolt szerződéstervezet tartalmazza, hogy a feladatok ellátásáért, legfeljebb bruttó 39.999.999 forintot adna az ajánlatkérő.

Érdekes hír, hogy pár nappal „A magyar nemzetbiztonsági szolgálatok és a civil kontroll” című írásomat követően úgy tűnik, hogy a transzparencia máris fokozódni kezdett, ugyanis a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat weboldalán közzétették a National Security Review archív számait is. A témakör iránt érdeklődők számára, eddig „csak” a Felderítő Szemle és a Szakmai Szemle volt online elérhető.

Meglehetősen szokatlan közbeszerzési eljárás zárult a napokban eredménytelenül. A Készenléti Rendőrség ugyanis nem kevesebb, mint 200 darab kézi kamerát szeretett volna közbeszerezni. A csomag a kamerákon kívül 110 db monopodot és dupla akkumulátortöltőt is tartalmazott volna. Az eljárásra a Honvédelmi Minisztérium ArmCom Kommunikációtechnikai Zrt. és a PANAUDIO Kft. is jelentkezett, de miután az ajánlatkérő kiválasztotta a nyertest, az „ellenőrzési körén kívül eső és általa előre nem látható körülmény miatt, a szerződés megkötésére vagy teljesítésére képtelenné vált.”

Nem ez volt az egyetlen ilyen eljárás 2015-ből. A Készenléti Rendőrség kényszerítő eszközökről szóló közbeszerzése nagyon hasonló okból zárult eredménytelenül, még 2016. januárjában. A tonfákat, gumibotokat, bilincseket magába foglaló beszerzési eljárás akkor azért volt eredménytelen (az ajánlattételt követően), mert az ajánlatkérő, a szerződés megkötésére, illetőleg teljesítésre képtelenné vált. Az ok a szükséges fedezet elvonása volt.

Ha tetszett az írás, akkor ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom