Honvédelem és nemzetbiztonság

Nemzetbiztonsági és Honvédelmi mozaik 2022/1

Országgyűlési Őrség

Nyugdíjba vonul Tóth László vezérőrnagy, az Országgyűlési Őrség parancsnoka, a honvédelmi miniszter utasítást adott ki a társadalmi rendezvényekhez nyújtandó honvédségi közreműködés biztosításának rendjéről, letölthető a Villamosenergetikai ipari felügyeleti rendszerek kiberbiztonsági kézikönyvének új kiadása.

A rendszeres olvasók biztosan tudják, hogy minden évben külön bejegyzést szenteltem Tóth László vezérőrnagy bizottsági meghallgatásainak. Ennek oka, hogy meglehetős transzparenciával mutatta be az évek során elért sikereket, illetve a felmerült problémákat egyaránt.

A nyugdíjkorhatárt elérve, talán utolsó meghallgatásán, most azt mondta, hogy „Látni kell, hogy 2012-ben, amikor elnök úr arra kért, hogy egy előkészítő munkacsoportot állítsak fel és készítsük elő az Országgyűlési Őrséget a semmiből, akkor erre vállalkoztam. Ehhez képest mára van egy 9 éve jól működő szervezet saját egyenruhával, saját költségvetéssel, saját székházzal teljesen jól működően. Úgy érzem, a rám bízott feladatot maradéktalanul elvégeztem.”

Kiderült emellett az is, hogy ugyan történtek lépések a drónvédelem területén, de ott nem lehet megállni, „mert látjuk, hogy a drónokkal való legegyszerűbb akció és annak a védelme folyamatosan fejlesztendő.” És az is, hogy kezdeményezték, hogy egy nagyon kulturált, nagyon korszerű, „über formatervezett,” de mégis valami esőbeálló legyen az ott posztoló parlamenti őrségnél, mert annyira rossz látvány, mikor jön az ember a szakadó esőben, és ott áznak az őrség tagjai, és szerintem azt hozzá lehetne illeszteni a tér látványához, csak az elnök urat meg kell győzni arról, hogy ez legyen (merthogy ő nem támogatta a koncepciót).

A honvédelmi miniszter 16/2022. (IV. 14.) HM utasítást adott ki a társadalmi rendezvényekhez nyújtandó honvédségi közreműködés biztosításának rendjéről. A norma alapján honvédségi közreműködés nem más, mint a Magyar Honvédség állományába tartozó személyek, hadi-, fegyverzettechnikai eszközök és gépjárművek társadalmi rendezvényeken hivatalos részvétele, felhasználása és az ahhoz kapcsolódó munkavégzés, ideértve a katonazenekarok tevékenységét is.

A társadalmi rendezvényekhez honvédségi közreműködés visszterhesen biztosítható. Az olyan társadalmi rendezvényhez, amely a közönség számára anyagi ellenszolgáltatás ellenében vehető igénybe, vagy amelyhez a honvédségi közreműködést gazdasági előny megszerzése érdekében kívánják közvetlenül vagy közvetetten felhasználni, a honvédségi közreműködés kizárólag a kereskedelmi forgalomban szokásos piaci áron vagy – ha a szolgáltatás kereskedelmi forgalomban nem elérhető – az Önköltségszámítási Szabályzat alapján számított térítési díj ellenében biztosítható. Az igénybevételek engedélyezésére, a kérelmek elbírálására a HM honvédelmi államtitkár jogosult.

Az ipari rendszerek kiberbiztonsága hatalmas kihívást jelent nemcsak Magyarországon, hanem világszerte. Emiatt, illetve az ehhez kapcsolódó szabályozások hatására a villamosenergia-rendszerirányítók működése is megnehezül, ezért elkerülhetetlen a szorosabb együttműködés, és már megjelentek további törekvések is arra vonatkozóan, hogy a kontinentális szintű szabályozást hogyan lehet a leghatékonyabb módon alakítani és működtetni.

„A SeConSys együttműködés keretében készült, eddigi tapasztalatokat, legjobb gyakorlatokat és megalapozott szakmai javaslatokat tartalmazó Villamosenergetikai ipari felügyeleti rendszerek kiberbiztonsági kézikönyve című kiadvány ezen kihívások kezelésében nyújthat segítséget üzemeltetők és szakértők számára, de a szakterületi sajátosságok iránt érdeklődőknek is hasznos olvasmány. Az első, 2019-es kiadás óta eltelt időszak eseményei indokolttá tették a kézikönyv aktualizálását, amelynek eredménye a kézikönyv 2021-es, frissített kiadása.

A kézirat lezárása 2022. január volt.

Borítókép: MTI

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom