Honvédelem és nemzetbiztonság

Nemzetbiztonsági és Honvédelmi mozaik 2020/2

mozaik

Meghosszabbították a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, döntés született a Terrorelhárítási Központ műveleti komplexumának megvalósítása kapcsán, a terrorizmus elleni küzdelem feladatainak egységes végrehajtási rendjéről szóló határozat ezentúl az Országos Atomenergia Hivatalra is kiterjed, pénzt kap a Honvédelmi Minisztérium a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság ideiglenes elhelyezésének kialakítására.

A kormány határozatával 2020. szeptember 7-ig meghosszabbította a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet Magyarország egész területére történő elrendelésének hatályát, amely egyébként március 7-én járt volna le.

A kormány egyetért továbbá a Terrorelhárítási Központ műveleti komplexumának megvalósításával, ennek keretében pedig a Budapest X. kerület Zách utca 6. szám alatt zajló építési beruházás befejezésével, valamint a Terrorelhárítási Központ műveleti komplexumának első ütemében tervezett további építési munkálatok előkészítésével.

A pénzügyminiszter – a belügyminiszter bevonásával – a megvalósítás érdekében még 2020-ban fog gondoskodni 2.700.000.000 forint többletforrás biztosításáról. Emellett a kormány felhívta a belügyminisztert, hogy – a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter bevonásával – folytassa le a természetben Budapest X. kerület Hős utca 15/A–B számú ingatlan átadásával kapcsolatos tárgyalásokat.

A terrorizmus elleni küzdelem feladatainak egységes végrehajtási rendjéről szóló 1824/2015. (XI. 19.) Korm. határozat hatálya ezentúl az Országos Atomenergia Hivatalra is kiterjed, ezzel egyidejűleg pedig számos atomenergiával kacsolatos biztonsági szabályozás módosul.

A Kormány – a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság létrehozásáról és a kapcsolódó kormányzati feladatokról szóló 1608/2019. (X. 22.) Korm. határozatban foglaltakra figyelemmel – felhívta a pénzügyminisztert, hogy gondoskodjon mindösszesen 3.192.323.482 forint költségvetési forrás rendelkezésre állásáról a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság ideiglenes elhelyezéséhez.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom