Honvédelem és nemzetbiztonság

Nemzetbiztonsági és Honvédelmi mozaik 2020/1

skylark

Jövőre ismét nemzetközi repülőnapot rendeznek Kecskeméten, a rendőrség rendszeresítette a CZ P-07 pisztolyt, „Konstábler bot” elnevezéssel alapítottak vándordíjat a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, SKYLARK-I-LEX rendszereket vásárolt a Magyar Honvédség?.

A Honvédelmi Minisztérium és Kecskemét városa együttműködési megállapodást írt alá 2020.01.20-án, amelynek nyomán még szorosabbá válhat a minisztérium és a város közötti kapcsolat.

A megállapodás aláírását megelőzően a honvédelmi miniszter bejelentette azt is, hogy a Magyar Honvédség a kormány előzetes támogatásával, 2021-ben újra nemzetközi repülőnapot rendez. Legutóbb 2013-ban volt ilyen rendezvény.

Összhangban a Rendőrségnél meglévő fegyvereinek modernizálásával, a bűnügyi állomány ellátására rendszeresítésre került a 2018-ban rendszeresített 9×19 mm űrméretű CZ P-09 pisztoly compact változata, a CZ P-07 is.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karán folytatott tanulmányok végzésében, a tudományos munka terén, továbbá a közösségi és a sporttevékenységben kiemelkedő, valamint a tisztjelölthöz méltó, példamutató magatartást tanúsító utolsó éves tisztjelöltek elismerésére, „Konstábler bot” elnevezéssel vándordíjat alapítottak.

Az erről szóló utasítás érdekessége, hogy a vándordíj szemléltetésére konkrétan egy, a Rendőr Múzeumban tárolt Konstábler botot, illetve még konkrétabban: az arról készült fényképet használták.

A Magyar Honvédség Parancsnoksága rendelkezést adott ki a SKYLARK-I-LEX típusú pilóta nélküli légijármű rendszer légi üzemeltetési, földi üzembentartási és karbantartási szabályairól.

Ennek érdekessége, hogy ugyan a Magyar Honvédség még 2009-ben vásárolt az izraeli Elbit cég által gyártott, SKYLARK-I-LE felderítő rendszerekből, azonban én még nem hallottam arról, hogy ezeket valaha is átalakították volna (ha egyáltalán van ilyen opció) a legmodernebb LEX szériára (amit csak 2015-ben mutattak be), mint ahogy arról sem, hogy további beszerzések történtek volna azóta.

Egy évvel ezelőtt, az üzemeltető MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred pilóta nélküli légijármű kezelő katonái még SKYLARK I-LE típusú, kis hatótávolságú, pilóta nélküli légijármű kezeléséből tettek le gyakorlati vizsgát .

A SKYLARK-I-LEX típust egyébként a szlovák haderő is rendszeresítette, az erről szóló híradások alapján az LE-hez képest is megnövelt hatótáv, fejlettebb adatátviteli rendszer, szélsőségesebb felhasználási paraméterek jellemzik.

Borítókép: Wikipedia

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom