Honvédelem és nemzetbiztonság

Nemzetbiztonsági és Honvédelmi mozaik 2019/6

Gripen mozaik

A Magyar Honvédség Parancsnoksága harcászati, szállító repülőgép-vezetői, vagy helikoptervezetői beosztásba kinevezhető magyar állampolgárok jelentkezését várja, bejegyzésre került a védelmi ipari kapacitásbővítés érdekében jelentős hitelt kapó HDT Védelmi ipari Kft., az amerikai védelmi minisztérium programot indított a szervezeten belüli szexuális erőszak ellen.

A Magyar Honvédség Parancsnoksága, Személyzeti Csoportfőnökség harcászati, szállító repülőgép-vezetői, vagy helikoptervezetői beosztásba kinevezhető magyar állampolgárok jelentkezését várja, akik lehetőséget kaphatnak az NFTC (NATO Flying Training in Canada), vagy más repülő-kiképzési programok teljesítésére. A felkészítési létszámkeret maximum 15 fő.

A pályázat benyújtási határideje: 2019. augusztus 16., feltétele a 2019. év december 31-ig be nem töltött 25. életév, illetve az NFTC programban a szállító repülő légijármű-vezető és helikopter-vezető képzésre tervezhetők esetében 27 éves korhatár is megadható. A képzésre polgári személyek is jelentkezhetnek. A részletes jelentkezési feltételek és követelmények a jelentkezési dokumentációban olvashatók.

Bejegyzésre került a 1430/2019. (VII. 26.) kormány határozat alapján jelentős hitelt kapó HDT Védelmi ipari Kft. Az ügylet a védelmi ipari kapacitásbővítés érdekében történő beruházás finanszírozására szolgál. A cég székhelye továbbra is megegyezik a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaságéval, amely egyben a tulajdonosi joggyakorló is.

A vállalat fő tevékenységi köre az üzletvezetés, tőkéje 3.000.000 forint. A cég értesítési címe a Miniszterelnöki Kormányirodára utal, vezetője – névegyezőség alapján – a MOL korábbi csalás elleni szakértője, Panteleev Demeter lehet, aki egyébként katonai tapasztalatokkal is rendelkezik.

Az amerikai védelmi minisztérium új programot indított a szexuális kizsákmányolás és erőszak ellen „Catch a Serial Offender”, vagy másként „CATCH” néven. Mindez azért különösen érdekes, mert általánosságban nem jellemző, hogy a hasonló szervezetek transzparensen szembenéznének ezzel a problémával (hiszen ahol külön erre dedikált programot indítanak, ott feltehetőleg nem csekély számban történhet ilyen eset).

CATCH

Forrás: https://www.sapr.mil/catch

A kialakított eljárásrend – a szándék szerint – biztosíthatja a bejelentők anonimitását is az eljárás során. Mindezt némileg árnyalja, hogy a program iránt érdeklődőket egyből egy nem biztonságos webhelyre irányítja a DoD weboldala. Mindez persze nem jelent egyből tényleges biztonsági problémát, de a biztonsága és anonimitása iránt aggódó laikus számára esetleg elrettentők lehetnek az erre figyelmeztető üzenetek.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom