Honvédelem és nemzetbiztonság

Nemzetbiztonsági és Honvédelmi mozaik 2019/5

Nemzetbiztonsági mozaik

Célegyenesben a Cooperative Security 2019 nemzetközi migrációs válságkezelési gyakorlatra való felkészülés, a kormány határozatot hozott a Nemzeti Védelmi Szolgálat megbízhatósági vizsgálat szempontjából védett állományának létszámfejlesztéséről, gyakornokokat keres a Honvédelmi Minisztérium.

A napokban megjelent, Közép-Európai Védelmi Együttműködés keretében végrehajtandó Cooperative Security 2019 nemzetközi migrációs válságkezelési gyakorlat honvédelmi ágazatot érintő feladatainak előkészítéséről szóló HM utasítás részletezi a legfontosabb teendőket.

Érdekesség, hogy a migrációs válságkezelést fókuszban tartó gyakorlat kapcsán – amelynek természetesen így is több aspektusa is létezik, például egészség- és járványügyi is – kibervédelmi szakértőkből sem lesz hiány a Központi Tervező Csoportban.

Delegálásra kerül ugyanis a KNBSZ főigazgatója által kijelölt nemzetbiztonsági kibervédelmi szakértő, az MHP Haderőnemi Szemlélőség (kibervédelmi) haderőnemi szemlélő (kibervédelmi) által kijelölt ágazati kibervédelmi szakértő, és az MHP Infokommunikációs és Információvédelmi Csoportfőnökség csoportfőnöke által kijelölt infokommunikációs és információvédelmi szakértő is.

A kormány 1433/2019. (VII. 26.) határozatával egyetértett a Nemzeti Védelmi Szolgálat megbízhatósági vizsgálat szempontjából védett állományának létszámfejlesztéséhez szükséges források biztosításával. A Nemzeti Védelmi Szolgálat cím terhére vállalható kötelezettségek felső korlátját a létszámfejlesztés vonatkozásában a 2019. évben 265 686 293 forintban, a 2020. évben 481 234 022 forintban állapították meg.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat létszámfejlesztéséhez kapcsolódó beszerzések lefolytatása során a kormány irányítása alá tartozó fejezetek költségvetési szerveinek eszközbeszerzéseiről szóló 1982/2013. (XII. 29.) Korm. határozat 1. pontját (beszerzési tilalom) nem kell alkalmazni.

A Honvédelmi Minisztérium pályázati felhívást tett közzé 2019. évi szakmai gyakorlatra, a felsőoktatásban résztvevő hallgatók számára. A szakmai gyakorlat elsődleges célja lehetőséget biztosítani a hallgatók számára, hogy bepillantást nyerjenek a honvédelmi igazgatási szervek tevékenységébe, feladatrendszerébe, működésébe. A jeletkezés folyamatos, részletek a felhívásban.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom