Honvédelem és nemzetbiztonság

Nemzetbiztonsági és Honvédelmi mozaik 2019/4

TEK kerítése határzár

A TEK Mindennapi biztonság – Megelőző védelmi ajánlások címmel kézikönyvet jelentetett meg, elérhető a Belügyi Alapokból társfinanszírozott projektekkel kapcsolatban megállapított szabálytalanságok listája, hatályon kívül helyezték a Magyar Honvédség részletes bontású létszámáról szóló 25/2018. (X. 31.) OGY határozatot.

A Terrorelhárítási Központ kézikönyvet adott ki a terrorizmus elleni küzdelem érdekében a zsúfolt helyek és könnyű célpontok védelmét szolgáló módszerek kidolgozása, protokoll bevezetése elnevezésű, BB-5.1.5.-2015-00001 számú Belső Biztonsági Alap pályázat keretei között.

A Belső Biztonsági Alapból, és egyébként, a Belügyi Alapokból társfinanszírozott projektekkel kapcsolatban megállapított szabálytalanságok is megismerhetővé váltak. A Belső Biztonsági Alapoknál kisebb pénzügyi korrekciók voltak szükségesek, a szabálytalansággal érintett összegek sem voltak jelentősek.

A Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap kapcsán, különösen az azóta már rendvédelmi feladatokat ellátó szervvé átalakult Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal tekintetében viszont az érintett összeg százmilliós nagyságrendű volt, igaz, a korrekció ezt nem érte el.

Érdekesség, hogy a Magyarországi Evangélikus Egyház számára adott támogatásoknál több esetben is 100 százalékos, milliós nagyságrendű korrekciók történtek. Mint ahogy meglehetősen furcsa – így utólag – „Komplex képzési és mentorálási program migránsok politikai részvételének erősítésére, vagy épp „Munkaerő-piaci és integrációt segítő szolgáltatások felsőoktatásban tanuló migránsoknak támogatott pályázatokról olvasni.

A Magyar Honvédség részletes bontású létszámáról szóló 25/2018. (X. 31.) OGY határozat alapvető fontosságú volt a Magyar Honvédség létszámának és szerkezetének meghatározása kapcsán. Részletesen tartalmazta például a tisztek-altisztek-legénységi állomány létszámát (pontosabban a státuszok számát). Ezek összege – a tavalyi jogszabályban – 37.650 státusz volt.

Nemrég viszont megjelent a 24/2019. (VII. 2.) OGY határozat a Magyar Honvédségnél rendszeresíthető beosztások számáról, amely – némileg meglepő módon – a békeidőszaki, rendszeresíthető beosztások számát ugyancsak legfeljebb 37.650 beosztásban állapította meg, egyúttal pedig hatályon kívül helyezte a fenti rendelkezéseket. Ezzel együtt viszont az állományon belüli arányokat leíró rendelkezéseket is, de úgy, hogy ezt a kérdést már egyáltalán nem részletezi.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom