Honvédelem és nemzetbiztonság

Nemzetbiztonsági és Honvédelmi mozaik 2019/3

Kecskemét

Újabb 1 milliárd forintot szán a kormány a kecskeméti katonai repülőtér polgári célú fejlesztésére, eredménytelenül zárult a sokak által jól ismert RPG-7 fegyver gránátjaihoz tartozó indítótöltet beszerzése, amiről előbb megírtam, hogy téves adatokat tartalmaz az ajánlattételi felhívás, majd nem sokkal később módosítottak rajta. A belügyminiszter évet értékelt: elégedett a TIBEK tavalyi működésével.

Korábban írtam arról, nem nyilvános repülőtérré fejlesztik a kecskeméti katonai repülőbázist. A polgári és katonai, kettős felhasználás kapcsán írtam arról is, hogy Magyarország kormánya és a Daimler AG Memorandum of Understanding (MoU)-t írt alá a beruházás 2019 első negyedévi megvalósítása érdekében. Most a Modern Városok Program keretében 1 milliárd forintot kapott a projekt a kormánytól.

Majdnem egy éve jelent meg egy 10.000 darabról szóló, “PG-7VP indítótöltet” tárgyban kiírt, uniós közbeszerzési eljárás, amit az erről szóló írásomban nem is értettem. Az ajánlattételi felhívásban megjelölt PG-7VP név kapcsán ugyanis nem nagyon találtam olyan fegyvert, amihez az indítótöltet hozzárendelhető lenne.

Pár nappal később az ajánlattételi felhívást módosították, PG-7PM-re. Most megjelent egy uniós közbeszerzési hirdetmény arról, hogy az eljárás végül eredménytelen lett, mert „az ajánlatkérő a szerződés megkötésére vagy teljesítésére képtelenné vált, vagy a szerződéstől való elállásnak vagy a szerződés felmondásának lenne helye.”

Dr. Pintér Sándor belügyminiszter évértékelő parlamenti bizottsági meghallgatása során elmondta, hogy 2018-ban a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) is végezte a tevékenységét. Ez az első teljes éve a TIBEK-nek, ami „felgyorsította a munkáját a rendőrségnek és a hivatásos állománynak, és célirányosabbá tette.

Véleménye szerint ennek köszönhető az, hogy az eredményessége a nyomozásoknak most már a 80 százalék felé közeledik egyes bűncselekménytípusoknál, ilyen a rablás. Az élet elleni bűncselekmények ezt lényegesen meghaladja, az életellenes bűncselekményeknél a száz százalék felé közelítünk.” Mindez azért érdekes, mert a TIBEK tényleges tevékenységéről elég kevés információ ismerhető meg.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom