Honvédelem és nemzetbiztonság

Nemzetbiztonsági és Honvédelmi mozaik 2018/3

Lánchíd

Pontonhíd épülhet a Dunán a Lánchíd felújításával összefüggésben, 1,8 milliárd forint további forrást kapott a kecskeméti állami repülések céljára szolgáló repülőtér a közös felhasználású (katonai-polgári) fejlesztése céljából, 92 készlet 40x46mm-es cső alatti gránátvetőt vásárolt a honvédség, a huszár fegyvernem visszaállításának és a Budavári Palota dísztestőrszolgálat megalakításának alapfeltételeit kidolgozó munkacsoport alakulhat.

A legutóbb megjelent Honvédelmi Közlönyben két érdekes HVKF parancs is olvasható. A 301/2018. (HK 9.) HVKF parancs a budapesti Lánchíd kiváltásával kapcsolatos hídépítési feladatok végrehajtásának felméréséről, a 284/2018. (HK 9.) HVKF parancs a huszár fegyvernem visszaállításának és a Budavári Palota dísztestőrszolgálat megalakításának alapfeltételeit kidolgozó munkacsoportról szól. Mivel a parancsokat az érintettek külön kapják meg, így tartalmuk nem ismert.

Előbbi lehetőség egyébként már 2009-ben felmerült a Margit-híd felújítása kapcsán, akkor Nyers József ezredes a honvedelem.hu számára azt nyilatkozta, hogy a legfontosabb a hídra történő biztonságos felhajtás és az onnan való lehajtás biztosítása.

„Ez már csak azért is érdekes kérdés, mert a fővárosi rakpartok eléggé meredekek. Vagyis szükséges a külön feljárók megépítése. A pontonhidak katonai alkalmazása során egyirányú forgalommal számolnak, eszerint a híd maximális áteresztő képessége 600-800 gépjármű óránként. A szabályzók azt is előírják, hogy egy jármű maximum 30 kilométer/órás sebességgel közlekedhet a hídon, s két jármű között legalább 20-30 méter távolságot tartani kell”

Akkor végül nem lett kialakítva pontonhíd a Dunán, miután a Főpolgármesteri Kabinet ülésén számos érvet sorakoztattak fel a korábban Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes által felvetett ideiglenes átkelő ellen. Az elképzelés kritikája akkor az volt, hogy „a híd csak nappal működhetne, üzemeltetése napi 20 millió forintba kerülne, és egy órába tartana szétszedni, hogy hajókat engedhessen át.”

A Kormány 1479/2018. (X. 2.) Korm. határozatával döntött a Modern Városok Program keretében a kecskeméti állami repülések céljára szolgáló repülőtér közös felhasználású (katonai-polgári) fejlesztéseinek támogatásához 2018. évben szükséges forráselőirányzat-átcsoportosításáról. A legnagyobb, mintegy másfél milliárd forintos átcsoportosítás a NATO Biztonsági Beruházási Programjához jogcím javára történik majd.

92 készlet 40x46mm-es cső alatti gránátvetőt vásárolt a Magyar Honvédség, nettó egy millió forintos egységáron.  A kiválasztott típust a hírdetmény nem említi, a szállító a Milipol Zrt., a HM Arzenálnak volt egyébként már korábban is koncepciója HK 416 felszerelésére az AK-63MA gépkarabélyra.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom