Külföld

Nemcsak az Izraelt elért rakétaindítások száma a megdöbbentő

Izrael

Az MTI tudósítója szerint a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet valóságos rakétaesőt zúdított több hullámban Tel-Avivra és Izrael központi részére kedd este. Mint írja: a vaskupola légvédelmi rendszer ellenrakétái befogták a rakéták túlnyomó többségét.

De egyáltalán nem mindet. A helyi média szerint a becsapódó rakétáktól tucatnyian megsebesültek, illetve halálos áldozata is van a támadásoknak. Az Iron Dome természetesen nem tud tökéletes védelmet adni, és így is elképesztő képsorok jelentek meg a médiafelületeken.

A támadási hullám intenzitása számomra mindenképp meglepetés, mint ahogy az okozott károk mértéke is. Megpróbáltam egy kicsit összehasonlítani a korábbi adatokkal és úgy tűnik, hogy nemcsak a támadó rakéták száma a kiemelkedő.

Hanem azok pontossága változott meg az utóbbi időszakban. A csis.org egyik korábbi elemzése szerint 2014 környékén 4.500 rakéta- és egyéb tüzérségi támadásból mindössze 800-at értékelt a vaskupola rendszer lakott területet veszélyeztetőnek, és egyébként 90% körüli hatékonysággal működött ebben az időszakban.

A The Times of Israel – az izraeli hadseregre hivatkozva – azt írja, hogy most 480 ténylegesen elindított, támadó rakétából 200 ellen indított a vaskupola rendszer sikeresen rakétát. Ez pedig nem jelenthet mást, minthogy a támadók rakétaindításai nemcsak számszerűségükben kiemelkedők, hanem sokkal pontosabbak és hatékonyabbak is, mint néhány évvel ezelőtt.

Mindez még akkor is igaz lehet, ha az évek során esetleg módosult a vaskupola rendszert vezérlő elemző szoftver, és esetleg másként ítél meg hasonló helyzeteket (vagyis olyan pályán mozgó célpontot is megtámad, amit esetleg korábban képesség hiányában, vagy veszélyesség eltérő megítélése miatt még nem tudott, vagy nem akart).

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld